Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2008

"ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ"

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 3, 1-15 Οκτωβρίου 1993, σελ. 4

Γράμμα αναγνώστη

"ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ"

Πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω ρεπορτάζ από μέλος του "Κ"ΚΕ που το έστειλε στο "Ριζοσπάστη" στη σελίδα επικοινωνία και δε δημοσιεύτηκε

ΑΓΑΠΗΤΕ "ΡΙΖΟ"

Την Τρίτη 14/9 το πρωί και γύρω στις 10,30 κατεβαίνοντας την Πατησίων, κοντά στην Κάνιγγος είδα ένα θέαμα που με συνεκλόνισε. Στο δεξιό πεζοδρόμιο μια περίεργη διαδήλωση ανέβαινε.

Ήταν μια ομάδα από καμιά 25νταριά ηλικιωμένους περίπου εβδομηντάρηδες που κρατούσαν κόκκινες σημαίες, δίγλωσσα ελληνο-ρωσικά πλακάτ, και ένα μεγάλο δίγλωσσο πανώ. Μπροστά - μπροστά πήγαινε ένας εβδομηνταπεντάρης κρατώντας μια ντουντούκα και φώναζε συνθήματα ενάντια στον Γκορμπατσώφ και στην "τιμητική" του εκδήλωση που γινόταν, ώρα 11 στο Πολυτεχνείο. Στο ύψος της Στουρνάρα μπρος στο καμμένο κτίριο των γραφείων του Πολυτεχνείου, πολυάριθμοι αστυνομικοί τους περικύκλωσαν εμποδίζοντας τους παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους να προχωρήσουν. Τελικά με σπρωξίματα και απειλές τους περιόρισαν στο απέναντι πεζοδρόμιο, έχοντας τους πάντα περικυκλωμένους και σε απόσταση επαφής. Επί μια ώρα η ντουντούκα φώναζε. Και τι δεν έλεγε:

Πολίτες της Αθήνας, αθηναίες και αθηναίοι. Σύντροφοι. Η Επιτροπή της μνήμης και του έργου του Στάλιν σας προσκαλεί.

Σας προσκαλεί να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί ενάντια στην ατιμωτική "τιμητική" εκδήλωση που γίνεται τούτη την ώρα στο τιμημένο κτίριο του Πολυτεχνείου, που όπως είναι γνωστό, είναι το κτίριο που έρριξε την Χούντα, κτίριο ηρωικών αγώνων της ελληνικής αριστερής νεολαίας.

Γιατί άραγε θα τιμήσουν τον Γκορμπατσώφ;

Μήπως γιατί πρόδωσε όλους τους όρκους πού-δωσε σαν κορυφαίος ηγέτης του τιμημένου ΚΚΣΕ;

Μήπως γιατί πρόδωσε όλους τους φίλους του;

Μήπως γιατί παρέδωσε χωρίς πίεση ολόκληρους λαούς και κράτη, όπως πχ. τη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία;

Μήπως γιατί διέλυσε την κραταιά Σοβιετική Ένωση, πατρίδα ηρώων και προστάτιδα των λαών όλου του κόσμου;

Μήπως γιατί μετέτρεψε τους τιμημένους και νικητές σοβιετικούς λαούς σε κοπάδι πεινασμένων και σκλάβων;

Μήπως γιατί έφερε τον εμφύλιο πόλεμο στον Καύκασο και στην Ασία;

Όχι. Χίλιες φορές όχι.

Ας μάθει ο ευνοούμενος, των Λάτσηδων, των Βιομηχάνων, των ιμπεριαλιστών και όλων των εχθρών του λαού Γκορμπατσώφ, ότι έχει την περιφρόνηση του ελληνικού λαού, των εργατών, των αγροτών, των διανοουμένων, των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν και να πεθάνουν με οράματα και ιδανικά.

Αυτά και άλλα πολλά φώναζαν οι εβδομηνταπεντάρηδες, προκαλώντας την έκπληξη και την εκτίμηση.

Τελικά μέσα στον καύσωνα και μέσα στην αφόρητη πίεση των αστυνομικών που ζητούσαν αφορμή για να κτυπήσουν, απεχώρησε η ομάδα των διαδηλωτών, και περιζωσμένη από διπλή σειρά αστυνομικών κατέβηκε την Πατησίων προς την Ομόνοια.

Σαν τους έβλεπες, νόμιζες οι αστυνομικοί τους είχαν περιζώσει για να τους συμπαρασταθούν.

Έβλεπες όλους νάνοι καπεταναίοι του ΕΛΑΣ, τρόφιμοι των εξοριών και φυλακών, του Αη Στρα­τή, της Πούρας, της Μακρονήσου, αξιωματικοί του Δημοκρατικού Στρατού, και πρώην πολιτικοί πρόσφυγες (γι' αυτό και ξέραν τα ρωσικά).

Κι' έλεγες: Μακάρι νάχαμε κι' άλλες 10 τέτοιες εκδηλώσεις.

Ανδρέας Στάρκος, Κουκάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: