«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ 4, 1-15/11/1993, σελ. 1,3
ΟΧΙ ΣΤΟ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ"
Οι προγραμματικές δηλώσεις της 3ης κυβερνητικής τετραετίας του ΠΑΣΟΚ διαφέρουν από εκείνες των δύο προηγούμενων τετραετιών. Απουσιάζει σχεδόν εντελώς η γνωστή δημαγωγία του, απουσιάζουν οι ατέλειωτες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ως προς τα προβλήματα των εργαζομένων, η φραστική "αμφισβήτηση" της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, τα περί "αλλαγής", "σοσιαλισμού", κ.λπ. κ.λπ.
Παρά τη γενικότητα τους και την κάποια σκόπιμη ασάφεια τους, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχουν σαφή ταξικό προσανατολισμό. Αφετηρία και βάση τους είναι η αποδοχή του προγράμματος "σύγκλισης" των χωρών - μελών της Ε.Ο.Κ., της προώθησης της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", η αποδοχή ολόκληρου του πλέγματος εξάρτησης από τα μονοπώλια της ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ και τις ΕΠΑ, και η διασφάλιση παραπέρα των κερδών των ντόπιων καπιταλιστών.
Σ' αυτές, ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ανοιχτά, ότι "οι άξονες της ελληνικής πολιτικής στο πλαίσιο της κοινότητας θα κινηθούν όπως είναι φυσικό μέσα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την υλοποίηση της νέας Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Συνθήκη του Μάαστριχτ)", και παραδεχόμενος την "εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης" περίοδο, υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση" ("Εξόρμηση" 28/10/93, σελ.21).
Αυτά σημαίνουν: Πρώτο, ασφυχτικότερη πρόσδεση της ελληνικής οικονομίας στο άρμα των μονοπωλίων της ΕΟΚ στο όνομα του μύθου της "σύγκλισης των επιπέδων ανάπτυξης των κρατών - μελών" (ενώ είναι γνωστό ότι την τελευταία 12ετία το χάσμα συνεχώς μεγαλώνει). Δεύτερο, αποδοχή και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής των ισχυρών ευρωπαϊκών μονοπωλίων σ' όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τρίτο, αποδοχή και υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΟΚ. Τέταρτο, αποδοχή και εφαρμογή όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η ΕΟΚ στα κράτη - μέλη της, που πλήττουν το βιοτικό επίπεδο, τα ασφαλιστικά, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και αφαιρούν βίαια και ανελέητα τις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων.
Πέρα απ' αυτά, η προώθηση και η τυχόν μελλοντική επίτευξη της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης συνεπάγεται σταδιακό περιορισμό και τελικά απώλεια της εθνικής κυριαρχίας (δύσκολο πρόβλημα η προώθηση της, αφού ως αυτή τη στιγμή κανένα από τα μέλη δεν εκπληρώνει τα κριτήρια (πληθωρισμός, μακροχρόνιο επιτόκιο, δημόσιο χρέος, ελλείμματα) για την πραγματοποίηση της Νομισματικής Ένωσης).
Στις εξαγγελίες των προγραμματικών δηλώσεων περιέχονται, μεταξύ άλλων, η "σύλληψη της τεράστιας φοροδιαφυγής και ο περιορισμός της παραοικονομίας", η "μείωση του πληθωρισμού", η "αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας" και η "μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων".
Σχετικά με τη σύλληψη της πράγματι τεράστιας φοροδιαφυγής, πρόκειται απλά για μια απατηλού χαρακτήρα εξαγγελία της κυβέρνησης και τίποτε περισσότερο, επειδή οι έλεγχοι των εφοριακών κατευθύνονται στα μικρομάγαζα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι κύριοι φοροφυγάδες (πρόσφατη επέλαση εφοριακών σε μικρομάγαζα).
Οι εξαγγελίες για "καταπολέμηση και μείωση του πληθωρισμού" και η "αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας" θα μείνουν και αυτές στα χαρτιά, επειδή, ανεξάρτητα από τα μέτρα οικονομικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, τα φαινόμενα του πληθωρισμού και της ανεργίας, πέρα απ' ότι είναι μόνιμοι συνοδοιπόροι του καπιταλιστικού συστήματος, σε περίοδες οικονομικών κρίσεων, όπως η σημερινή, εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση. Δυσοίωνες εξάλλου είναι και οι προβλέψεις των αστών οικονομολόγων για το πρόβλημα της ανεργίας, σύμφωνα με τις οποίες θα έχουμε αύξηση της μαζικής ανεργίας τον επόμενο χρόνο σ' όλες τις χώρες - μέλη της ΕΟΚ. Καλύτερες προοπτικές δεν διαγράφονται ούτε για τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα που έχουν φτάσει σε αστρονομικά ύψη.
Παρά τη βαθιά και διαρκή κρίση της οικονομίας και την επιδείνωση όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών, εκείνο το μέγεθος που δεν περνάει κρίση είναι τα κέρδη των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, και αυτό επειδή το σύνολο των ως τώρα οικονομικών μέτρων έριξε όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Γι' αυτό το ζήτημα, οι προγραμματικές δηλώσεις και αυτής της κυβέρνησης, όπως ήταν αναμενόμενο, μιλούν για "βελτίωση των κερδών" των καπιταλιστών (δηλ. διασφάλιση και αύξηση τους), ενώ τις αμοιβές των εργαζομένων και τη "διασφάλιση του πραγματικού εισοδήματος" τους την εξαρτούν από τη μελλοντική "πορεία της οικονομίας". Από αυτά γίνεται φανερό: Πρώτο, ότι δεν πρόκειται να αναπληρωθεί η ως τώρα μεγάλη πτώση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, και δεύτερο, πως αν δοθούν κάποιες αυξήσεις, αυτές θα είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού, επειδή, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, η "διασφάλιση" του τωρινού "πραγματικού εισοδήματος" εξαρτάται από τη μελλοντική "πορεία της οικονομίας", που δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον να είναι ανοδική (ένας άλλος λόγος είναι ότι η αστική στατιστική υπολογίζει πάντα χαμηλότερα το ύψος του πληθωρισμού για εξαπάτηση των εργαζομένων).
Επομένως η εργατική τάξη και όλες οι πλατιές μάζες των εργαζομένων πρέπει όχι απλά να υπερασπίσουν το σημερινό άθλιο βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και να διεκδικήσουν μαχητικά πραγματικές αυξήσεις μισθών, να αγωνιστούν για τη βελτίωση του.
Όσον αφορά τις δημοκρατικές ελευθερίες, στις προγραμματικές δηλώσεις εξαγγέλθηκαν "η κατάργηση του περιβόητου "τρομονόμου", η κατάργηση του εγκλήματος της περιύβρισης αρχής, η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, η κατάργηση του μεταξικού νόμου περί τύπου", όμως μια σειρά άλλοι αντιδραστικοί και φασιστικοί νόμοι, παλαιότεροι και νεότεροι, που περιορίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες παραμένουν σε ισχύ. Σε ισχύ παραμένουν, όπως είναι γνωστό, οι αντιδραστικοί νόμοι Ν. 2169/93 (για τους συνεταιρισμούς), Ν. 330, Ν. 1915/92, Ν. 1902/90, Ν. 1987/91, Ν. 2804/92 (αντι-ασφαλιστικοί νόμοι), Ν. 2071 (δημόσιο σύστημα υγείας), καθώς και όλες οι αντιδραστικές διατάξεις που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η "προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών" είναι δημαγωγικού χαρακτήρα εξαγγελία, αφού είναι πασίγνωστο ότι η ασφάλεια παρακολουθεί όλους τους τρόπους επικοινωνίας των επαναστατών και των επαναστατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων εδώ και των συνδικαλιστικών.
Το λεγόμενο "κοινωνικό συμβόλαιο" που προβάλλεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά μια εχθρική και ξένη προς τα συμφέροντα της εργατικής τάξης θεωρία (σ' αντίθεση με τη θεωρία της πάλης των τάξεων), αλλά είναι και μια πολιτική πρακτική με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να υποτάξει την εργατική τάξη στο μεγάλο κεφάλαιο, να την οδηγήσει στο δρόμο μιας εθελοντικής υπεράσπισης των συμφερόντων της αστικής τάξης, μιας εθελοντικής αποδοχής να πληρώσει αυτή τα βάρη της κρίσης.
Ο δρόμος του "κοινωνικού συμβολαίου" που συνιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εκείνος του "διαλόγου" που συνιστούν οι ρεφορμιστές ηγέτες της ΓΣΕΕ (Πρωτοπαπάς, Θεωνάς κλπ.) δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της εργατικής τάξης. Για το λαό, με επικεφαλής την εργατική τάξη, ο μόνος σωστός δρόμος είναι εκείνος της επαναστατικής ταξικής πάλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου