Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ξαναδικάζεται ο δολοφόνος Καλαμπόκας

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φυλ. 60, 15-30/6/1996, σελ. 4

Η φασιστική συμμορία της ΟΝΝΕΔ Πάτρας που δολοφόνησε τον αγωνιστή καθηγητή Τεμπονέρα το Γενάρη του ‘91 βρέθηκε δυο φορές ως τα σήμερα στο εδώλιο του κατηγορημένου. Στην πρώτη δίκη στο Βόλο (Μάρτης ’93) ο δολοφόνος Γ. Καλαμπόκας δικάστηκε ισόβια και στη δεύτερη στη Λάρισα’. (Φθινόπωρο ’94) καταδικάστηκε μόνα 17 χρόνια.

Ήδη αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας είχε επισημανθεί ότι ενδεχομένως ο δολοφόνος του Ν. Τεμπονέρα να κυκλοφορεί σύντομα ελεύθερος.

Έρχεται τώρα (Απρίλης ‘96) ο Άρειος Πάγος (Πέμπτο Ποινικά Τμήμα) και

αναιρεί την απόφαση του δικαστηρίου της Λάρισας. επικαλούμενος όχι αμφιβολίες για το αν ο Καλαμπόκας είναι ο δολοφόνος (αυτό έχει αποδειχθεί). αλλά ότι η δολοφονία έγινε “εν βρασμώ ψυχής και ότι κακώς το Εφετείο δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε ανθρωποκτονία από πρόθεση”.

Σημειώνουμε ότι ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Λαμπίρης, που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εισηγηθεί απόρριψη της αίτησης που είχε καταθέσει ο Καλαμπόκας ως εντελώς αβάσιμη. Όμως οι δικαστές με πρόεδρο τον Κ. Κωστόπουλο έκαναν δεκτή την αίτηση και έβγαλαν την παραπάνω απόφαση.

Στον τύπο γράφτηκε ότι βδομάδες πριν η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη είχε επισκεφθεί στο γραφείο του τον Κ. Κωστόπουλο.

Στο μεταξύ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο στυγνός δολοφόνο υπέβαλε τον Ιούνη αίτηση αποφυλάκισής του, της οποίας η συζήτηση αναβλήθηκε επειδή συνέπεσε με τις μέρες αργίας (λόγω του θανάτου του Α. Πανανδρέου).

Στον τύπο υποστηρίζεται η άποψη ότι κύκλοι της αντίδρασης μεθοδεύουν την αποφυλάκιση του Καλαμπάκα, άποψη που επιβεβαιώνεται από την ως τώρα πορεία της υπόθεσης, τις προσπάθειες της ΝΔ να “σώσει” το δολοφόνο στέλεχός της, την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του νέου δικαστηρίου. (Ας θυμίσουμε πως το δικαστή Α. Κουτρουμάνη, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του Καλαμπόκα σε ισόβια, ο Κόκκινος τον εξαπέστειλε αα ακριτικό νησί).

Στη σύνθεση του Δικαστηρίου για τη νέα δίκη που έχει προσδιοριστεί για την 1η Οκτώβρη θα συμμετέχουν και οι Λ. Λυμπερόπουλος και Θ. Μπάκας. Ο μεν Λυμπερόπουλος τοποθετήθηκε στη Λάρισα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Β. Κόκκινο, και κατά τη διάρκεια που εκκρεμούσε η αίτηση αναίρεσης του Καλαμπόκα. Επίσης ο ίδιος δικαστής έχει διατελέσει σύμβουλος υπουργών Δικαιοσύνης κυβερνήσεων της ΝΔ για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε αναδειχθεί σε υπερασπιστή του φασιστικού “αντιτρομοκρατικού νόμου”.

Ο Θ. Μπάκας έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Χαρίτων επί ΝΔ και αρνήθηκε τότε την προφυλάκιση του Γρυλάκη (συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη). Επίσης συμμετείχε στο συμβούλιο που απάλλαξε τον πρώην Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ε. Κεφαλογιάννη που κατηγορούνταν για δάνειο που δόθηκα παράνομα σε συγγενικά του πρόσωπα.

Ο ένας από τους δυο παραπάνω δικαστές θα είναι. πρόεδρος και επιπλέον αυτός θα επιλέξει τους άλλους δυο δικαστές. Έτσι ο δολοφόνος Καλαμπόκας θα δικαστεί από “δικούς” του ανθρώπους.

Στη να δίκη το Εφετείο θα υποχρεωθεί, με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου, να δεχθεί ότι Ο Γ. Καλαμπόκας όταν διέπραξε τη δολοφονία βρίσκονταν “εν βρασμώ ψυχικής ορμής”, πράγμα που σημαίνει μια εκ νέου μείωση της ποινής του. Αρχίζοντας, λοιπόν, από ισόβια στην πρώτη δίκη, με 17,5 χρόνια στη δεύτερη, με ακόμα λιγότερα στην τρίτη και φθάνοντας τελικά στην αποφυλάκισή του, που θα είναι μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση στα αντιφασιστικά φρονήματα του λαού μας.

1 σχόλιο:

Makis είπε...

όταν προκειτε για κανα φουκαρα κουρδο ή Αλβανό που χαροπαλευει
(οπως τοτε ο Τεμπονερας ) απο τα Φασιστικα γκλομπς το " αντιφασιστικόν αίσσσσθημα" του λαού μας, ούτε κιχ δεν κανει,,,
Φιλε,,,, δυστυχως , ο απαιδευτος Ελληνικος λαος παρολα οσα τραβηξε, εχει σε μεγαλη υποληψη, αστυνομια, εκλησια, σωματα ασφαλειας κλπ,ετσι συμφερει τουσ μεγαλους, αρα ετσι πρεπει, δυστυχως, ο ελληνικος λαος ειναι ρατσιστης και φασιστας,
ΥΓ, ΤΟ 91 ειμουνα στην Πατρα στην μεγαλη διαδηλωση, και το φιλο του Νικολα που ευτυχως δεν ηταν το 2ο θυμα τον ηξερα απο του βανδαρακη, αυτα,,,,και,,,,,αστα να πανε στο διαολο,,,,,