Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ - 5 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ

5 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φυλ. 50, 15-31/1/1996, σελ. 2

Πέρασαν πέντε χρόνια από την ημέρα (9 Γενάρη 1991) της στυγερής πολιτικής δολοφονίας του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από παρακρατικούς τραμπούκους της φασιστικής ΟΝΝΕΔ Πάτρας (νεολαία της ΝΔ).

Ο Ν. Τεμπονέρας - σύμβολο των μεγάλων μαθητικών αγώνων - που θυσίασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 38 χρόνων έπεσε χτυπημένος με σιδηρολοστό από τον αδίσταχτο δολοφόνο Γ. Καλαμπόκα, ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και επικεφαλής παρακρατικής "ομάδας κρούσης" της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους Α. Μαραγκό, Σπίνο και άλλα φασιστοειδή.

Πανικόβλητη η αντιδραστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Γενάρη του '91, από τις μεγαλειώδεις πρωτοφανούς μαζικότητας κινητοποιήσεις των μαθητών και καταλήψεις των σχολείων τους αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ανακατάληψης των σχολείων χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές "ομάδες κρούσης", αποτελούμενες από τα πιο δραστήρια και τραμπούκικα μέλη του κόμματος της.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ροπαλοφόρων "ομάδων κρούσης" της ΝΔ που αποκρούστηκαν με επιτυχία από τους μαθητές οδήγησαν σε πολλούς τραυματισμούς μαθητών και στη δολοφονία του καθηγητή στο Γ' Λύκειο Πάτρας.

Ο Ν. Τεμπονέρας έπεσε στην πρώτη γραμμή του αγώνα των μαθητών. Η θυσία του θα μείνει το φωτεινό παράδειγμα που θα εμπνέει τη μαθητική νεολαία και τη νεολαία γενικότερα στους τωρινούς και μελλοντικούς της αγώνες ενάντια στην καταπίεση, το φασισμό και το καπιταλιστικό σύστημα.

***

Ο στυγερός δολοφόνος Γ. Καλαμπόκας δεν εννοεί να παραιτηθεί από τις προσπάθειες να μειωθεί η ποινή του και να αποφυλακιστεί. Υπέβαλε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, όπου ανάμεσα στ άλλα με θρασύτητα υποστήριξε ότι δεν του αναγνωρίστηκε από το Δικαστήριο ότι χτύπησε τον Τεμπονέ­ρα "εν βρασμώ ψυχής" και βρισκόταν σε "νόμιμη άμυνα"!

Όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Λαμπίρης πρότεινε (19.1.96) να απορ­ριφθεί η αίτηση αναίρεσης και υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά και ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας είναι εμπεριστατωμένη (έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών και 3 μηνών για ανθρωποκτονία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: