Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Προκλητική για το δημοκρατικό Λαό μας η απόφαση του Εφετείου Λάρισας μείωσης της ποινής του στυγερού φασίστα δολοφόνου Γ. Καλαμπάκα

Προκλητική για το δημοκρατικό Λαό μας η απόφαση του Εφετείου Λάρισας μείωσης της ποινής του στυγερού φασίστα δολοφόνου Γ. Καλαμπάκα

αποφυλάκιση σε 3 χρονιά!!!

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φυλ. 16, 1-16/6/1994, σελ. 2

Στις 19 Μάη βγήκε τελικά η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας για το δολοφόνο του Ν. Τεμπονέρα ΟΝΝΕΔίτη Γιάννη Καλαμπόκα, πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και επικεφαλής της φασιστικής εγκληματικής συμμορίας, που πρωτοστάτησε στην τρομοκρατική επίθεση κατά των μαθητών (Γενάρης '91) στο σχολικό συγκρότημα Βούδ της Πάτρας και που οδήγησε στη στυγερή δολοφονία του αγωνιστή αντιφασίστα καθηγητή.

Με την απόφαση αυτή κηρύσσεται μεν και πάλι ένοχος ο Γ. Καλαμπόκας για τη δολοφονία του Τεμπονέρα, αλλά του επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 17 χρόνων και 3 μηνών (!!!).

Από την πορεία της δίκης είχε ήδη γίνει φανερό, και ιδιαίτερα μετά την αγόρευση (14 Απρίλη) του Εισαγγελέα της Έδρας Κ. Μπέσσα που ζήτησε μεν να κηρυχθεί ο Γ. Καλαμπόκας ένοχος ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αλλά του αναγνώρισε (εντελώς αδικαιολόγητα) τα ελαφρυντικά του "πρότερου εντίμου βίου" και της "μη ύπαρξης ταπεινών ελατηρίων", ότι τα πράγματα θα έφταναν σε μια τέτοια προκλητική απόφαση μείωσης της ποινής του στυγερού δολοφόνου.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί, ότι δυο από τους ενόρκους, η Ειρήνη Μακρή, σύζυγος του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΕ) Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και ο Γ. Γιαννακός, πρώην πρόεδρος της ΝΕ Λάρισας της ΝΔ ψήφισαν υπέρ της "αθωότητας" του φασίστα δολοφόνου Καλαμπόκα.

Αυτό που επέτρεψε τη μείωση της ποινής του Καλαμπόκα ήταν η αναγνώριση εκ μέρους του Δικαστηρίου του ενός από τα δυο ελαφρυντικά που είχε προτείνει ο Εισαγγελέας, και συγκεκριμένα εκείνου του "πρότερου έντιμου βίου", με ψήφους 4 προς 3. Το δεύτερο, εκείνο της "μη ύπαρξης ταπεινών ελατηρίων" απορρίφθηκε.

Παρόλο που κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποδείχθηκε, ότι ο Καλαμπόκας ήταν ο δολοφόνος του Τεμπονέρα και ότι διέπραξε την απεχθή του πράξη "εν ψυχρώ", δηλαδή από πρόθεση και σε απόλυτη ήρεμη ψυχική κατάσταση (όχι σε βρασμό ψυχής) δεν καταδικάστηκε στην ποινή των ισοβίων δεσμών, όπως έπρεπε, και είχε συμβεί Πρωτοδίκως στο Κακουργιοδικείο του Βόλου.

Το διαβόητο, στην περίπτωση του Καλαμπόκα, ελαφρυντικό του λεγόμενου "πρότερου έντιμου βίου" δεν υπήρχε, εφόσον σήμερα είναι γνωστό όχι μόνο στο λαό της Πάτρας, αλλά και σ' όλον τον ελληνικό λαό, ότι ο Καλαμπόκας και η φασιστική τρομοκρατική συμμορία του είχαν διαπράξει στην Πάτρα σωρεία αξιόποινων πράξεων και τρομοκρατικών ενεργειών που ποτέ δεν έφτασαν στη Δικαιοσύνη (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν).

Η απόφαση του Δικαστηρίου να μειώσει την ποινή του αδίστακτου στυγερού δολοφόνου από ισόβια σε κάθειρξη 17 χρόνων και 3 μηνών, με επίκληση του ανύπαρκτου "πρότερου έντιμου βίου" του Γ. Καλαμπόκα, αποτελεί πρόκληση στα δημοκρατικά και αντιφασιστικά φρονήματα και αισθήματα του λαού μας και δικαιολογημένα προκάλεσε οργή και μεγάλη αγανάκτηση στις γραμμές της νεολαίας.

Με την απόφαση αυτή ανοίγεται ο δρόμος να βρεθεί, σε 3 χρόνια, ελεύθερος ο δολοφόνος του Τεμπονέρα, αν ισχύσει στην περίπτωση του ο πρόσφατος νόμος που προβλέπει απελευθέρωση των καταδίκων αν έχουν υπηρετήσει τα 2/5 της ποινής τους.

Η προκλητική αυτή απόφαση δείχνει με σαφή τρόπο, πρώτο, τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης (στην υπηρεσία της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης) και δεύτερο, το βάθεμα της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής του τόπου, στην περίοδο της οποίας ενθαρρύνεται ανοιχτά από την αστική τάξη η δολοφονική δράση των φασιστικών συμμοριών, κατάσταση πολύ επικίνδυνη που πρέπει και μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη μαζική λαϊκή πάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: