Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φυλ. 26, 1-31 Δεκέμβρη 1994, σελ. 4

Όπου ως τώρα το διευθυντήριο των μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις Βρυξέλλες οργάνωσε δημοψηφίσματα για την ένταξη κάποιας χώρας στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν είχε ποτέ τα προσδοκώμενα γι ‘ αυτό αποτελέσματα. Ακόμα και σε κείνες τις χώρες που οι λαοί “ψήφισαν” υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αποτελέσματα ποτέ δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά ούτε από τους ίδιους τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, οι οποίοι θα είχαν κάθε λόγο να το κάνουν, αφού αυτό θα σήμαινε την επιδοκιμασία της πολιτικής τους κατεύθυνσης.

Στην περίπτωση του νορβηγικού δημοψηφίσματος οι ιθύνοντες της ΕΕ είναι διπλά απογοητευμένοι, επειδή ο νορβηγικός λαός είπε για δεύτερη φορά “όχι” στην ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η πρώτη ήταν το 1972). Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Κομμισιόν, εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, Ζ. Ντελόρ δήλωσε ότι “είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα, γιατί οι νορβηγοί θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι “η Νορβηγία έχει ακόμα μια ευκαιρία το 1996 να γίνει μέλος της ΕΕ”. Ο δε Κολ παρά τους απαισιόδοξους τόνους κάλεσε εκ νέου τον νορβηγικό λαό να υποταχθεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια, λέγοντας ότι “η πόρτα της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι ανοιχτή για τη Νορβηγία”.

Οι χωρίς περιεχόμενο διακηρύξεις των ιδεολόγων και πολιτικών της ιμπεριαλιστικής ΕΕ για “Ευρώπη της ευημερίας και ειρήνης” δεν πέτυχαν να παραπλανήσουν τον νορβηγικό λαό, που βλέπει (όπως και οι λαοί των χωρών της ΕΕ), ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει μπροστά του είναι μια Ευρώπη της διαρκώς αυξανόμενης μαζικής ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, της αφαίρεσης των κατακτήσεων των εργαζομένων, του ρατσισμού, του φασισμού και του νεοναζισμού, μια Ευρώπη του πολέμου και των επεμβάσεων στις άλλες χώρες (π.χ. πρώην Γιουγκοσλαβία, κλπ).

Κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ τάχθηκε το 53,6% του νορβηγικού λαού. Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ποσοστό του “όχι” στις κατηγορίες εκείνες των εργαζομένων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθώς επίσης και στις περιοχές που δουλεύουν ψαράδες (73%) και στις αγροτικές περιοχές (75%).

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Νορβηγία και οι αγώνες των λαών που ήδη οι χώρες τους βρίσκονται στην ΕΕ δείχνουν ότι οι εργάτες και οι αγρότες είναι σε αντίθεση και αντιπαλεύουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων υπέρμαχων της λεγόμενης “Ενωμένης Ευρώπης”. Το αποτέλεσμα αυτό ενθαρρύνει και δυναμώνει την πάλη των λαών κατά της ΕΕ των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: