Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Διπλασιάστηκαν οι χρήστες ναρκωτικών τη χώρα μας

Διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1984-1993 οι χρήστες ναρκωτικών στη χώρα μας ηλικίας 18 ως 35 χρόνων. παράλληλα το 14 % των νεαρών ατόμων και το 16,3% της μέσης ηλικίας ενηλίκων που κατοικούν στην Αθήνα έχουν δηλώσει ότι έχουν δοκιμάσει κάποια ναρκωτική ουσία.

Φυσικά όλη αυτή η πραγματικότητα ενδέχεται να φέρει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον. τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δειγματοληπτικές έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα στις 27.6.96 ο οργανισμός καταπολέμησης των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών πέρα από τις κοινωνικές του διαστάσεις (προβλήματα οικογενειών, θάνατοι, κλπ.) είναι οικονομικό και πολιτικά. Οικονομικό διότι πρόκειται για τζίρο δισεκατομμυρίων δολλαρίων στον κόσμο από τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας. παράλληλα η "βιομηχανία" των ναρκωτικών κάθε τόσο παράγει και νέα ναρκωτικά. Πριν μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή του στην Ιταλία ένα νέο χημικό ναρκωτικό το "επεσιάλκ". Πολιτικό διότι η αποχαύνωση— δηλητηρίαση της νεολαίας ή ένα κομμάτι της οδηγεί στο περιθώριο, την παθητικοποιεί, την αδρανοποιεί, την αποκοιμίζει και έναν αριθμό της στέλνει στο θάνατο.

Και φυσικά σε κάθε χώρα μιλάμε για χιλιάδες νέους που έγιναν ή είναι σήμερα χρήστες ναρκωτικών. Πλάϊ σ' αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα έρχονται και οι διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για την "καταπολέμηση των ναρκωτικών", που φυσικά οι ανακοινώσεις τους κατά καιρούς για "συλλήψεις" εμπόρων ή βαποράκια ναρκωτικών δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι η καθημερινή πραγματικότητα τους διαψεύδει περίτρανα με την παραπέρα όξυνση του προβλήματος.
Τα ναρκωτικά είναι μέρος της δομής του συστήματος απ' όπου αντλείται μεγάλο οικονομικό κέρδος. παράλληλα με την χειραγώγηση των μαζών, ειδικά της νεολαίας, στέλνοντας ένα κομμάτι της στο περιθώριο, τα ναρκωτικά είναι αναπόφευκτο φαινόμενο του καπιταλισμού, όπως η ανεργία, γεννιέται από το ίδιο το σύστημα και προς όφελός του χρησιμοποιείται.

“Φωνής της Αλήθειας”, αρ. Φυλ. 61, 1-15 Ιούλη 1996, σελ. 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: