Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: 20 χρόνια από το θάνατο-δολοφονία του στη Σιβηρία

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φύλ. 2, 1-15 Σεπτέμβρη 1993, σελ. 3

«Ιστορική αλήθεια» η δεύτερη εκδοχή της KGB περί αυτοκτονίας;

Η ένοχη σιωπή της ρεβιζιονιστικής ομάδας των Φλωράκη-Τσολάκη-Καλούδη-Κουκούλου

Την 1η Αυγούστου έκλεισαν 20 χρόνια από τη δολοφονία στο Σουργκούτ της Σιβηρίας του αγαπημένου ηγέτη του Κόμματος, της εργατικής τάξης και του λαού μας σύντροφου Νίκου Ζαχαριάδη από τους σοβιετικούς και έλληνες ρεβιζιονιστές. Η ημερομηνία αυτή είναι εκείνη που επίσημα ανακοινώθηκε από την KGB χωρίς όμως να είναι ως τα σήμερα και ιστορικά εξακριβωμένη.
Το ζήτημα των αιτιών του θανάτου του εξόριστου στη Σιβηρία Νίκου Ζαχαριάδη είναι ένα ζήτημα που παραμένει ακόμα ανοιχτό και το οποίο μελλοντικά θα αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο έρευνας των ιστορικών για την αποκάλυψη της ιστορικής Αλήθειας, αφού ο Ζαχαριάδης δεν υπήρξε μόνο ο μεγαλύτερος ηγέτης του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κινήματος, αλλά και ο κορυφαίος ηγέτης του ελληνικού λαού που επηρέασε αποφασιστικά για 25 ολόκληρα χρόνια τις πολιτικές και ιστορικές εξελίξεις της χώρας και επιπλέον ο πρώτος ηγέτης στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα που αντιστάθηκε στο χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό.
Ποιά είναι η ιστορική Αλήθεια σχετικά με το θάνατο του Ζαχαριάδη: Δολοφονία, “φυσικός θάνατος” ή “αυτοκτονία”; Είναι ένα ερώτημα διπλής σημασίας ιστορικής (αφορά στην αποκάλυψη της ιστορικής Αλήθειας), μα και σπουδαίας επίκαιρης πολιτικής σημασίας (κατανόηση του ρόλου των ρεβιζιονιστών ηγετών και της συσπείρωσης των κομμουνιστών σε ενιαίο ΚΚΕ).
Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει μια συστηματική προσπάθεια από τη ρώσσικη αντίδραση (ρεβιζιονιστές ηγέτες, KGB, τύπος), τους έλληνες ρεβιζιονιστές ηγέτες (ομάδα Φλωράκη, Κύρκου, βιβλίο Ανταίου και από το ρεβιζιονιστικό και αστικό τύπο για να περάσει στην εργατική τάξη και τον λαό μας ως ιστορική Αλήθεια η πρόσφατη, δεύτερη εκδοχή της KGB, σύμφωνα με την οποία ο Ζαχαριάδης “αυτοκτόνησε”.
Για τους έλληνες όμως κομμουνιστές δεν υπάρχει απολύτως καμιά αμφιβολία ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης δολοφονήθηκε από την ΚΟΒ και δεν πέθανε “από καρδιά” ή “αυτοκτόνησε” όπως ψευδέστατα ανακοινώθηκε από τους σοβιετικούς και έλληνες ρεβιζιονιστές, μέσω της ΚΟΒ, το ‘73 και το ‘91 για να καλυφθεί το έγκλημα που διέπραξαν.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις αρχές Αυγούστου του ‘73 η προδοτική ρεβιζιονιστική ομάδα του Μπρέζνιεφ ανακοίνωσε μέσω της ΚGΒ, ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης πέθανε “από καρδιά”. Την εκδοχή αυτή παρουσίασε τότε και δέχθηκε σαν αληθινή και η ρεβιζιονιστική ομάδα των Φλωράκη-Λουλέ-Τσολάκη-Κολιγιάννη-Καλούδη-Κουκούλου-Φαράκου-Αμπατιέλου κ.λπ.
Το 1991, 18 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη εκδοχή του “φυσικού” θανάτου “από καρδιά”, η ίδια η ΚΟΒ ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης “αυτοκτόνησε”. Αυτή, η δεύτερη εκδοχή της KGB παρουσιάζεται σήμερα στο λαό μας ως ιστορική Αλήθεια από τους ρεβιζιονιστές ηγέτες (Φλωράκη-Κύρκο), αλλά και από την αστική τάξη και τον τύπο της.
Και τώρα ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις δύο εκδοχές-μύθους της KGB δηλαδή εκείνης του φυσικού θανάτου “από καρδιά” και εκείνης της “αυτοκτονίας”.
Το πρώτο, που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι δυο εκδοχές της KGB αλληλοαναιρούνται, η μια διαψεύδει την άλλη.
Δεύτερο, πότε έλεγε την “αλήθεια” η KGB το ‘73 ή το ‘91; Φυσικά ούτε τότε ούτε σήμερα. Και στις δύο περιπτώσεις λέει ψέμματα για να σκεπάσει το έγκλημά της δηλαδή την εν ψυχρώ δολοφονία του Νίκου Ζαχαριάδη.
Οι δύο ψευδείς εκδοχές της εξυπηρετούσαν τις διαφορετικές κάθε φορά πολιτικές σκοπιμότητες των σοβιετικών και ελλήνων ρεβιζιονιστών.
Τρίτο, οι δύο αλληλοσυγκρουόμενες-αλληλοαποκλειόμενες εκδοχές της KGB δείχνουν πειστικά αυτό που ιστορικά επανειλημμένα έχει αποδειχθεί, ότι οι ασφάλειες της κυρίαρχης αντιδραστικής αστικής τάξης που κυνηγούν δια “πυράς και σιδήρου” τους αντιφασίστες και κομμουνιστές, γενικά τους επαναστάτες, και τελικά τους δολοφονούν ποτέ δεν μπορούν να πουν και δεν λένε την αλήθεια, επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αυτοαποκάλυψη των σκευωριών τους, με αποκάλυψη των εγκλημάτων που διαπράττουν από ταξικά κίνητρα.
Τέταρτο, η τελευταία, δεύτερη εκείνη της “αυτοκτονίας”), ψευδής όσο και η πρώτη εκδοχή της KGB ως προς τα αίτια του θανάτου του, εμπεριέχει την ομολογία και επιβεβαιώνει ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης δεν πέθανε από φυσικό θάνατο. Αποκλείοντας έτσι την εκδοχή του φυσικού θανάτου (“από καρδιά”), τότε ο Ν. Ζαχαριάδης ή δολοφονήθηκε ή κατά την KGB “αυτοκτόνησε”.
Ασφαλώς, η δεύτερη εκδοχή της KGB περί “αυτοκτονίας” του Ζαχαριάδη είναι ολοσδιόλου απίθανη για δύο ακόμα λόγους. Πρώτο, γιατί φιλοσοφία του Νίκου Ζαχαριάδη ήταν η επαναστατική μαχητική φιλοσοφία του μαρξισμού- λενινισμού-σταλινισμού με βασικό περιεχόμενό της την πάλη για την αλλαγή του κόσμου και στον πολιτικό τομέα την πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και όχι εκείνη του υπαρξιστή Α. Καμύ («δεν υπάρχει παρά μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: Το πρόβλημα της αυτοκτονίας»). Η φιλοσοφία της αυτοκτονίας ήταν ξένη και εχθρική στο Νίκο Ζαχαριάδη και σε κάθε Κομμουνιστή επαναστάτη. Κομμουνιστές, και πολύ περισσότερο κομμουνιστές ηγέτες του αναστήματος του Ν. Ζαχαριάδη δεν αυτοκτονούν, γιατί αυτό έρχεται σε ρήξη με το περιεχόμενο της φιλοσοφίας τους και επιπλέον γιατί ξέρουν ότι έτσι δεν πρόκειται να βλάψουν τον καπιταλισμό. Μόνο ο δρόμος του επαναστατικού, ως το τέλος αγώνα, είναι εκείνος που ζημιώνει τον καπιταλισμό και ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, την υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού.

Δεύτερο, ο Νίκος Ζαχαριάδης πήρε συνειδητά τον επαναστατικό δρόμο της αντιπαράθεσης και πάλης ενάντια στον αντεπαναστατικό προδοτικό χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό, γνωρίζοντας πολύ καλά εκ των προτέρων τις συνέπειες αυτής της πάλης. Επιπλέον είχαν επιβεβαιωθεί στην πράξη οι επιστημονικές του προβλέψεις: η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις χώρες που κυριάρχησε ο ρεβιζιονισμός και η καταστροφή του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Γι’ αυτό δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει και μάλιστα μετά 17 χρόνια σκληρής εξορίας, σε αυστηρή και πλήρη απομόνωση και στις εξοντωτικές συνθήκες της παγωμένης Σιβηρίας.
Επομένως σε καμιά περίπτωση οι εκδοχές της φασιστικής KGB των προδοτών χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών που κυνήγησε και κράτησε δέσμιο σε εξοντωτικές από κάθε πλευρά συνθήκες τον επαναστάτη κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Ζαχαριάδη, δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές και να εκληφθούν ως ιστορική Αλήθεια. Και η πρώτη και η δεύτερη εκδοχή της σκοπό έχουν να συσκοτίσουν και να αποκρύψουν την ιστορική Αλήθεια και να συγκαλύψουν το έγκλημα της KGB δηλαδή την εν ψυχρώ δολοφονία του Ν. Ζαχαριάδη.
Τη λάσπη της “αυτοκτονίας’ οι έλληνες κομμουνιστές την επιστρέφουν στους προδότες ρεβιζιονιστές ηγέτες, σοβιετικούς και έλληνες, και στην KGB.
Οι αρχές Αυγούστου του ‘73, ημερομηνία θανάτου του Ν. Ζαχαριάδη, δεν είναι καθόλου μια τυχαία ημερομηνία. Είναι 11 μήνες πριν την αντικατάσταση της φασιστικής διχτατορίας από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Τότε οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές, συνεργαζόμενοι στενά με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές γνώριζαν τόσο την χρονική στιγμή της επερχόμενης στην Ελλάδα πολιτικής αλλαγής όσο και το περιεχόμενό της. Γνώριζαν, ότι οι αμερικανοί για να προσδώσουν δημοκρατική χροιά στην αλλαγή αυτή θα συνιστούσαν στην Κυβέρνηση Καραμανλή να επιτραπεί η ελεύθερη δράση των ρεβιζιονιστικών κομμάτων “Κ”ΚΕ και “Κ”ΚΕεσωτ. καθώς και η επιστροφή των πρώην ανταρτών του ΔΣΕ πολιτικών προσφύγων στη Σοβ. Ένωση και τις άλλες ρεβιζιονιστικές χώρες. Γνώριζαν επίσης οι σοβιετικοί ότι το 85-90% των κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων ήταν σταλινικοί-Ζαχαριαδικοί και επομένως όταν θα επέστρεφαν στην Ελλάδα θα έθεταν θέμα απελευθέρωσης του ηγέτη τους Νίκου Ζαχαριάδη, οπότε αυτοί θα ήταν αναγκασμένοι να τον αφήσουν να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Γνώριζε επίσης η προδοτική ομάδα του Μπρέζνιεφ, ότι επιστροφή του Ζαχαριάδη στην Ελλάδα σήμαινε διάλυση των ρεβιζιονιστικών κομμάτων “Κ”ΚΕ και “Κ”ΚΕεσ. λόγω του μεγάλου πολιτικού κύρους του Γραμματέα του ΚΚΕ στους έλληνες κομμουνιστές και στον ελληνικό λαό (γι ‘ αυτό εξάλλου τον κρατούσαν σε αυστηρή απομόνωση στη Σιβηρία).
Για να μην διαλυθούν, λοιπόν, τα ρεβιζιονιστικά κόμματα, η ρεβιζιονιστική κλίκα του Μπρέζνιεφ, αποφάσισε να δολοφονήσει τον καλύτερο γιο και ηγέτη της ελληνικής εργατιάς Νίκο Ζαχαριάδη. Έτσι με τη δολοφονία του Ζαχαριάδη εμποδίστηκε η σίγουρη και αναπόφευχτη διάλυση του ρεβιζιονιστικού “ΚΚΕ.
Ασφαλώς, μ’ αυτή την αποτρόπαια εγκληματική πράξη συμφώνησαν και οι μωροφιλόδοξοι διορισμένοι οπορτουνιστές ηγετίσκοι Φλωράκης-Τσολάκης-Λούλες-Κολιγιάννης-Ιεαράκος-Κουκούλου-Αμπατιέλος κ.λπ. Αυτό ήταν και το νόημα της απάντησης του Φλωράκη σε σχετική ερώτηση του ‘Αντένα’ κατά τη μέρα της ταφής του σωρού του Ζαχαριάδη στην Αθήνα “ότι είχα να πω και να κάνω για τον Ν. Ζαχαριάδη το έκανα πριν 20 και 25 χρόνια” (“Ρ’ 29.12.91). Δηλαδή είπε στους σοβιετικούς δολοφονείστε το Ν. Ζαχαριάδη γιατί κινδυνεύουμε απ’ αυτόν και πράγματι έτσι έγινε: επί γραμματείας Φλωράκη, στις αρχές Αυγούστου ‘73, δολοφονήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ. Αυτή είναι η ιστορική Αλήθεια.
Το έγκλημα, λοιπόν, που δεν τόλμησαν να διαπράξουν οι μοναρχοφασίστες του Μεταξά και οι Χιτλερικοί ναζιφασίστες, το διέπραξαν σι προδοτικές ρεβιζιονιστικές ομάδες των Μπρέζνιεφ και Φλωράκη.
Αλήθεια, γιατί η ρεβιζιονιστική ομάδα των Φλωράκη-Τσολάκη-Κουκούλου-Καλούδη και η KGB δεν δίνουν στη δημοσιότητα όσα στοιχεία διαθέτουν, έστω και τα πλαστά, που κατασκευάστηκαν από τους ίδιους, για να αποκρύψουν τη δολοφονία του Ν. Ζαχαριάδη; Τι φοβούνται, μετά δύο δεκαετίες από τη διάπραξη του εγκλήματός τους;
Τρέμουν προφανώς την ιστορική Αλήθεια, γιατί γνωρίζουν καλά ότι και από τα πλαστά στοιχεία μπορεί να αποκαλυφθούν οι σκευωρίες που κατά καιρούς σκάρωσαν για να διασπάσουν τους κομμουνιστές, να φανούν οι συκοφαντίες, η λάσπη και τα ψεύδη σε βάρος του ηρωικού αλύγιστου ηγέτη του ΚΚΕ και τέλος η δολοφονία του, να αποκαλυφθεί η ιστορική Αλήθεια.
1) Ας αναφέρουμε εδώ δύο μόνο περιπτώσεις από τις εκατοντάδες του τόπου μας και τις χιλιάδες των άλλων χωρών. Το Φλεβάρη του 1949 η ασφάλεια των μοναρχοφασιστών δολοφονεί στα μπουντρούμια της τον Μήτσο Παπαρήγα (τον κρέμασε). Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ανακοινώνει ότι αυτοκτόνησε. Η ιστορική Αλήθεια είναι ότι δολοφονήθηκε. Το Μάη του 1945 η αμερικάνικη ΣΙΑ δολοφονεί τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζωρτζ Πολκ (δεν ήταν κομμουνιστής) στη Θεσσαλονίκη. Τον πετάει στη θάλασσα και αποδίδει τη δολοφονία σε δύο μέλη της ηγεσίας του ΚΚΕ και με μια πρωτόγονη - μα όχι και πρωτόγνωρη - σκευωρία καταδικάζεται ισόβια ο δημοσιογράφος Στακτόπουλος.
2) Ας γνωρίζουν όμως οι νεότεροι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρεβιζιονιστές δολοφονούν κομμουνιστές ηγέτες. Οι σοσιαλδημοκράτες προηγήθηκαν με τη δολοφονία των ηγετών του γερμανικού προλεταριάτου Καρλ Λήμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο το 1919.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Αναδημοσίευση αποσπάσματος της προκήρυξης του ΚΚΕ προς το λαό της Ελλάδας για την αναγγελία του θανάτου του Στάλιν (6/3/1953)

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 10, 1-15 Μάρτη1994, σελ. 2

Η προκήρυξη του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό, που αναγγέλλει το θάνατο του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, καταλήγει:

«Στην ιερή αυτή στιγμή αυτόν τον όρκο δίνουν μπροστά στον Μεγάλο Νεκρό οι κουκουέδες και οι αγωνιστές όλης της Ελλάδας: Να μείνουν πιστοί στην επιταγή του Στάλιν. Πιστοί στη μεγάλη Σοβιετική Ένωση και Το Κόμμα των κομμουνιστών της, που ενσαρκώνουν τις ιδέες και το έργο του Λένιν και του Στάλιν.
Ας συσπειρώσουμε πιο σφιχτά τις γραμμές μας. Με μεγαλύτερη ενότητα και μονολιθικότητα, ας οδηγήσουμε το λαό μας στους νέους αγώνες αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλους τους διασπαστές της πάλης του, όλους τους εχθρούς του.
Εργαζόμενοι της πατρίδας μας.
Δύσκολες στιγμές περνά η πατρίδα μας. Τα τσακάλια σ’ όλο τον κόσμο βγάζουν κιόλας άγρια ουρλιαχτά. Νομίζουν ότι ο Θάνατος του Μεγάλου Στάλιν Θα λυγίσει και θ’ αδυνατίσει τους λαούς, την πόλη τους για τη νέα ζωή.
Θα βγουν χίλιες φορές γελασμένοι. Ο Στάλιν είναι εκείνος που μας έμαθε να γινόμαστε πιο δυνατοί και ατράνταχτοι στις δυσκολίες για να τις νικάμε και να τις συντρίψουμε.
Πιο ψηλά τα κεφάλια. Πιο σφιχτά τις γραμμές μας. Και ας κυματίζει πιο περήφανα η σημαία της πάλης:
Για τη ζωή, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία.
Σήμερα πιο πολύ απ’ ό,τι ως τα χθες μένουμε πιστοί στην Μεγάλη Προστάτιδα της Ελλάδας και το οδηγό αστέρι όλης της ανθρωπότητας, τη μεγάλη Σοβιετική Ένωση, τη χώρα του Λένιν και του Στάλιν.
Βέβηλους και άνομους σκοπούς και σχέδια έχουν και οργανώνουν οι αμερικάνοι στην Ελλάδα.
Θέλουν να μας στρέψουν ενάντια στη Ρωσία και να στείλουν τα παιδιά μας, τους φαντάρους μας, να πολεμήσουν τα παιδιά της, του μαχητές του Στάλιν.
Ποτέ δεν Θα γίνει αυτό. Ποτέ δεν Θα σηκώσουμε τέτοιο ανόσιο χέρι.
Ο λαός μας ποτέ δεν θα τους ακολουθήσει. Τα ιερόσυλα αυτά σχέδιά τους θα τους τα κάνουμε τάφο.
Ο Στάλιν θα ζει αιώνια στην ψυχή του λαού μας.
Σκύβοντας ευλαβικά τα κεφάλια μπροστά στο Μεγάλο Νεκρό και με πόνο αβάσταχτο στην καρδιά ας φωτιζόμαστε πάντα απ’ τη ζωή και το έργο του.
Ζήτω η Μεγάλη Σοβιετική Ένωση!
Ζήτω το ακατανίκητο Κόμμα του Λένιν και του Στάλιν!

Το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

6 του Μάρτη 1953

Νίκος Ζαχαριάδης: 90 χρόνια από τη γέννησή του

«Φωνή της Αλήθειας», αρ.φύλ. 1, 15-31 Ιούλη 1993, σελ. 3 και 4
«Όποιος δεν ξέρει να πεθαίνει, δεν ξέρει και να ζει και στη ζωή του θ’ αποτύχει. Όποιος φοβάται μην πέσει σ’ όλο του τον βίο θα σέρνεται χάμου»
Φυλακές Κέρκυρας, 19 Ιούνη 1939
Νίκος Ζαχαριάδης

 
Τον Απρίλη συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας, της μεγαλύτερης, χωρίς αμφιβολία, επαναστατικής ηγετικής φυσιογνωμίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και εξέχουσας μορφής τον διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ από το 1931- 1956 και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς Νίκου Ζαχαριάδη.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης γεννήθηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα (27.4.1903), στο κατώφλι μιας νέας ιστορικής εποχής - της εποχής του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων.
Γεννημένος λοιπόν, σε μια τέτοια χρονική στιγμή που έχει ήδη ολοκληρωθεί το πέρασμα του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό του στάδιο σε μια σειρά χώρε σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των αντιθέσεων μεταξύ του προλεταριάτου και της αστικής τάξης, έζησε στην παιδική και εφηβική του ηλικία όλες τις κοινωνικές αναστατώσεις και ταξικές συγκρούσεις της ταραχώδικης αυτής περιόδου. με αποκορύφωμα το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου και εκείνο της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία
Το παγκόσμιο μακελειό και τα δεινά του πολέμου, που αφύπνισαν τις πλατιές λαϊκές μάζες σε πολλές χώρες, δεν άφησαν αδιάφορο και ανεπηρέαστο το νεαρό Νίκο Ζαχαριάδη. Ήταν όμως η νικηφόρα προλεταριακή επανάσταση του Οχτώβρη στη Ρωσία - “οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο” - εκεί- νη που τον επηρεάζει βαθιά και αποφασιστικά και σι αθάνατες επαναστατικές κομμουνιστικές ιδέες του Μεγάλου Οχτώβρη που του δίνουν θετικό επαναστατικό προσανατολισμό του ανοίγουν το δρόμο για την προσχώρησή του στο εργατικό κίνημα, τον ωθούν και φωτίζουν την επαναστατική του δράση.
Στο διάστημα μιας δεκαετίας ο Νίκος Ζαχαριάδης διαμορφώνεται σ’ ένα ικανό, δραστήριοι δυναμικό και έμπειρο ηγετικό στέλεχος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ και το 1931 με υπόδειξη της τελεστικής Επιτροπής της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς αναλαμβάνει την καθοδήγηση του Κόμματος σε μια περίοδο που αυτό περνάει σοβαρή κρίση εξαιτίας της δίχρονης (1929 - 1931), χωρίς αρχές φραξιονιστικής πάλης.
Τώρα το ΚΚΕ, έχοντας επικεφαλής το Ν. Ζαχαριάδη, ένα ικανό, δυναμικό και έμπειρο ηγετικό πολιτικό στέλεχος έναν σταλινικού τύπου ηγέτη. εξοπλισμένο με βαθειά γνώση του Μαρξισμού - Λενινισμού - Σταλινισμού και πλατιά θεωρητική κατάρτιση, ξεπερνάει τη δίχρονη φραξιονιστική κρίση, ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του, μπαίνει στο δρόμο της μπολσεβικοποίησής του, αναλύει την ελληνική οικονομικο-κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα και καθορίζει σωστά το χαραχτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης, τη στρατηγική και την ταχτική του (6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Γενάρης 1934
Στη διαμόρφωση του ΚΚΕ. για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε κόμμα νέου τύπου, σε κόμμα λενινιστικού - σταλινικού τύπου και στην επιστημονική μαρξιστική ανάλυση της ελληνικής κοινωνία απαραίτητης προϋπόθεσης για το σωστό καθορισμό του χαραχτήρα της επανάστασης και τον καθορισμό των κινητήριων δυνάμεών της, δηλαδή την επεξεργασία επαναστατικού προγράμματος, που αποτελεί και τη βάση της ορθής λενινιστικής-σταλινικής στρατηγικής και τακτικής του κόμματος. η συμβολή του Ν Ζαχαριάδη υπήρξε μελή και καθοριστικής σημασίας, Οι πράγματι εντυπωσιακές επιτυχίες του κόμματος, σ’ αυτή την πολύ σύντομη χρονική περίοδο ως την επιβολή της βασιλο-μεταξικής διχτατορίας (4 Αυγούστου 1936), ανέβασαν το κύρος του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στο λαό, το ανέδειξαν σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη και συνάμα συνέβαλαν στην ανάδειξη του Ν. Ζαχαριάδη στη σημαντικότερη ηγετική φυσιογνωμία του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κινήματος, Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη σημαντική συμβολή του Νίκου Ζαχαριάδη στην ανάπτυξη του επαναστατικού εργατικού κινήματος της χώρας. καθοδηγούμενου από το ΚΚΕ.
Δεύτερη καθοριστικής σημασίας συμβολή του Ν Ζαχαριάδη στην ανάπτυξη των επαναστατικών δυνάμεων και το σωστό προσανατολισμό του ΚΚΕ στην πάλη του λαού μας κατά των ιταλο-γερμανών επιδρομέων- καταχτητών υπήρξε το ιστορικό του γράμμα από τις φυλακές (31 10. 1940) στο οποίο προσδιορίζεται σωστά ο χαραχτήρας του πολέμου από την πλευρά της Ελλάδας (“ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικο-απελευθερωρικό”) και καθόριζε ότι “έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα γιο το σημερινό του αγώνα, Πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς. λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό”. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί. Το δεύτερο, ακόμα πιο σημαντικό, που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το γράμμα του Ζαχαριάδη είναι το πρώτο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που καθορίζει σωστά το χαραχτήρα του πολέμου ως εθνικο-απελευθερωτικού από την πλευρά των υποδουλωμένων στους γερμανο-ιταλούς φασίστες καταχτητές χωρών (αυτό σημειώνεται και στη διεθνή βιβλιογραφία π.χ “Μελέτες για την επανάσταση”, Βερολίνο 1969, σελ. 422-423).
Και όμως ούτε αυτό το ιστορικό γράμμα που αποτελεί το μεγάλο τίτλο τιμής για τους Κομμουνιστές, μα και για το λαό μας, γλύτωσε από τη λάσπη των ρεβιζιονιστών ηγετών Κολιγιάννη - Παρτσαλίδη - Βαφειάδη - Τσολάκη - Φλωράκη, κλπ που είχαν το θράσος να ισχυριστούν πως το γράμμα κάνει “ένα χοντροκομμένο πολιτικό λάθος” επειδή αναφέρει ότι “στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη” και πως τάχα αυτό σημαίνει “ανεπιφύλαχτη υποστήριξη του φασίστα διχτάτορα Μεταξά”, ενώ είναι φανερό και στον πιο αγράμματο ότι το “δίχως επιφύλαξη” αναφέρεται στον πόλεμο και όχι στο Μεταξά (“Σαράντα χρόνια του ΚΚΕ 1918-1956, σελ 644)
Υπήρξε μεγάλη ατυχία για το ελληνικό επαναστατικό Κίνημα και το λαό μας η απουσία του Νίκου Ζαχαριάδη από την Ελλάδα (κρατούμενος των ναζί στο Νταχάου) σ’ εκείνη την κρίσιμη περίοδο της Αντίστασης, επειδή στέρησε το κίνημα από τον πιστό, διορατικό και ικανό καθοδηγητή του, μ’ αποτέλεσμα αυτό να βρεθεί στα χέρια του πράκτορα της ντόπιας και ξένης αντίδρασης Σιάντου, που το ξεπούλησε με τις προδοτικές συμφωνίες Λιβάνου - Γκαζέρτας - Βάρκιζας στους άγγλους ιμπεριαλιστές και στους ντόπιους μοναρχοφασίστες.
Η τρίτη, μεγάλη, κορυφαίας πολιτικής σημασίας συμβολή του Ν. Ζαχαριάδη στο ελληνικό μα και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα υπήρξε η αποφασιστική και Θαρραλέα απόρριψη του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού, η συνεπής και μαχητική καταπολέμησή του.
Εμμένοντας σταθερά στις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού-Σταλινισμού και γνωρίζοντας τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στο εσωτερικό του ΚΚΣΕ μετά το θάνατο-δολοφονία του Στάλιν υπήρξε ο Πρώτος ηγέτης στο διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα που όρθωσε τα ανάστημά του και αντιτάχθηκε στο χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό πριν την ανοιχτή εμφάνισή του στο 20ο Συνέδριο. Ήδη το 1955 στις παραμονές των γεγονότων του Σεπτέμβρη του 35 στην Τασκένδη, αναφερόμενος στην ομάδα του Χρουτσώφ και τους έλληνες οπορτουνιστές, είπε στους κομμουνιστές της Τασκένδης “Προσέξτε σύντροφοι, αυτοί είναι διεθνείς προβοκάτορες, θα κάνουν μεγάλη ζημιά στο διεθνές επαναστατικό Κίνημα και οι δικοί μας συνεργάτες τους θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην πατρίδα μας”. Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι και τα λόγια - εκτίμηση του Ν. Ζαχαριάδη στο ακτίφ στελεχών στο θέατρο Μου-Κι-Μι της Τασκένδης δυο μέρες πριν αναχωρήσει για το Βουκουρέστι “σύντροφοι, αρκετοί ομιλητές έκαναν επίθεση στον Π. Δημητρίου και λίγο πολύ τον Θεωρούν για την κορυφή των αναθεωρητών. Ο Δημητρίου, σύντροφοι, είναι η τρίχα από την άκρη της ουρές, ενός ατζαμίδικα καμουφλαρισμένου ελέφαντα. Σε εμάς όλους πέφτει το σοβαρό και ιστορικό καθήκον, να τραβήξουμε την ουρά αυτή, για να φανεί σ’ όλο τον κόσμο ο πραγματικός ελέφαντας - δηλ. ο Χρουσιόφ”! (Κώστα Δ. Καρανικόλα: Μια λευκή σελίδα του ΚΚΕ, σελ. 59, Αθήνα 1988).
Στην ιστορική 5η ολομέλεια (28-29, 12. 55) του ΚΚΕ με εισήγηση του Νίκου Ζαχαριάδη καταδικάζεται ανοιχτά η επέμβαση των χρουτσωφικών στην Κομματική Οργάνωση της Τασκένδης και στο ΚΚΕ η 5η Ολομέλεια είναι ιστορική για δυο λόγους πρώτο, γιατί είναι η τελευταία Ολομέλεια του επαναστατικού ΚΚΕ 1918-55 και δεύτερο, γιατί είναι η πρώτη Ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Διεθνές Κομμουνιστικού Κινήματος που καταδικάζει τις επεμβάσεις των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών στα εσωτερικά αδελφού κόμματος.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης καταδίκασε, ό- πως είναι γνωστό, αυστηρά και αποφασιστικά και την ανοιχτή ωμή επέμβαση στο ΚΚΕ της διαβόητης Επιτροπής των Κοουσίνεν-Ντεζ, που συγκρότησε ο Χρουτσώφ κατά τη διάρκεια των εργασιών του 20ου Συνεδρίου, τη βίαιη αντικαταστατική καθαίρεση της νόμιμα εκλεγμένης ηγεσίας του ΚΚΕ, τη σύγκλιση της παρασυναγωγής που βαφτίστηκε “6η Πλατειά Ολομέλεια του “Κ”ΚΕ” και το διορισμό της νέας δεξιές οπορτουνιστικής ηγεσίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ όταν κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γκ. Ντεζ για ανάκριση αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του και σε οξύ τόνο τον προειδοποίησε “ότι παρανομεί, δεν αναγνωρίζει την Επιτροπή. και τα ζητήματα του ΚΚΕ μόνο τα μέλη του έχουν δικαίωμα να τα συζητούν και να τα κριτικάρουν” και συνεχίζοντας είπε τούτα τα ιστορικά λόγια στο Ντεζ: “ποιός σου έδωσε εσένα το δικαίωμα να εξετάσεις τα προβλήματα του ηρωικού ΚΚΕ, που τον Αύγουστο του 1944 κοιμήθηκες με το φασισμό και το πρωί ξύπνησες με Λαϊκή Δημοκρατία, την οποία κουβάλαγαν σι ένδοξοι κόκκινοι τανκίστες από το Στάλινγκραντ όταν συνέτριψαν τη φασιστική ρουμάνικη μεραρχία και στην παρέδωσαν δώρο Με ποιά πείρα Θα μπορέσεις εσύ να κρίνεις τους αγώνες των ελλήνων κομμουνιστών, που προς τιμή τους, με τους αγώνες τους, δεν επέτρεψαν ούτε σένα έλληνα πολίτη να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο ενάντια στην ΕΣΣΔ” (Κ. Δ. Καρανικόλα: “Μια λευκή σελίδα του ΚΚΕ”, σελ. 70-71, Αθήνα 1988).
Νίκος Ζαχαριάδης, βασισμένος στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού- σταλινισμού, πρόβλεψε επιστημονικά ήδη από το 1955-56, ότι η εφαρμογή στην πράξη του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού Θα ανατρέψει το σοσιαλιστικό σύστημα στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες χώρες και Θα διαλύσει το διεθνές κομμουνιστικό Κίνημα. Αυτή η επιστημονική του πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε από την πορεία των πραγμάτων είναι σήμερα μια ζωντανή, αλλά ζοφερή πραγματικότητα.
Επιπλέον αναλύοντας την εσωτερική κατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης, της δεκαετίας του Ο, όντας εξόριστος στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, είχε καταλήξει στο επιστημονικό συμπέρασμα, ότι σ’ αυτή είχε παλινορθωθεί ο καπιταλισμός. Παρά την έλλειψη στοιχείων, το παραπάνω βεβαιώνεται τελευταία, εκτός των άλλων, και από το περιεχόμενο μιας επιστολής ( 12. 5.92) της Βέρα Κουσνέτσοβα στο σ. Γιάννη Καραστάθη από το Σουργκούτ, η οποία γράφει ότι σε συζητήσεις στο Σουργκούτ με τον παλιό αντισταλινικό δημοσιογράφο Νικολάϊ Ίβάνοβιτς Τϊεντακόφ ο Ζαχαριάδης μιλούσε για “το αστικό σύστημα πληρωμών, ότι το σοβιετικό εργαζόμενο τον εκμεταλλεύονται’, για την “έλλειψη δημοκρατίας στην κοινωνία”, κλπ. (“Επανάσταση” Ιούνης-Ιούλης 1992).
Καταλήγοντας μπορούμε να συνοψίσουμε την τρίτη. μεγάλης πολιτικής σημασίας συμβολή του Νίκου Ζαχαριάδη στο ελληνικό και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα στα εξής βασικά της σημεία:
1) Υπήρξε ο πρώτος ηγέτης στο διεθνές κομμουνιστικό Κίνημα που όρθωσε το ανάστημά του στο χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό, τον απέρριψε αποφασιστικά και καταδίκασε τις επεμβάσεις των ηγετών του στα εσωτερικά των κομμουνιστικών κομμάτων - μάλιστα δε πριν την επίσημη εμφάνισή του στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και μέσα στο κέντρο του, τη Σοβιετική Ένωση.
2) Έμεινε σταθερά προσηλωμένος και υπεράσπισε τις επαναστατικές αρχές του μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού. Δεν παραπλανήθηκε από τις δημαγωγικές απατηλές διακηρύξεις των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών, δεν ενέδωσε στις υποσχέσεις τους, τις πιέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς τους και υπεράσπισε με αδιαλλαξία το έργο του μεγάλου Στάλιν. Αρνήθηκε να στραφεί κατό. του Στάλιν παρά τις χρουτσωφικές πιέσεις (Κ.Δ. Καρανικόλα: “Μία λευκή σελίδα του ΚΚΕ”, σελ. 18, Αθήνα 1988).
3) Συνέλαβε, κατανόησε και αποκάλυψε τον ταξικό χαραχτήρα του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού. Τον καταπολέμησε αδιάλλαχτα εις τη μέρα της δολοφονίας του.
4) Παραμένοντας σταθερά στο έδαφος του μαρξισμού-λενινισμού- σταλινισμού πρόβλεπε επιστημονικά πως η εφαρμογή στην πράξη της αντεπαναστατικής ρεβιζιονιστικής γραμμής του 20ου Συνεδρίου Θα οδηγήσει αναπόφευχτα στην καταστροφή του σοσιαλιστικού συστήματος και του διεθνούς κομμουνιστιΚού Κινήματος,
5) Σε συνδυασμό με την επικράτηση και εφαρμογή του ρεβιζιονισμού στην πράξη, έθεσε το ζήτημα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ενωση για την μετά τον Στάλιν χρουτσωφική-μπρεζνιεφική περίοδο και αναλύοντας επιστημονικά (δηλαδή από μαρξιστική σκοπιά) την οικονομικο-κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του ‘60 διατύπωσε τη σωστή θέση ότι σ’ αυτή παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός.
Παίρνοντας υπόψη το γεγονός της επικράτησης της ρεβιζιονιστικής αντεπανάστασης, μετά το θάνατο-δολοφονία του Στάλιν, που σαν θύελλα σάρωσε σχεδόν τα πάντα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και στις σοσιαλιστικές χώρες και προκάλεσε το μεγάλο αυτό πισωγύρισμα στις αρχές του δεύτερου μισού του αιώνα μας. η τρίτη μεγάλη συμβολή του Νίκου Ζαχαριάδη στο κομμουνιστικό κίνημα θα αρκούσε. αυτή και μόνο, για να χαραχτηριστεί ένας από τους μεγάλους και επιφανείς ηγέτες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης δεν “σύρθηκε χάμου”, όπως πάρα πολλοί άλλοι ηγέτες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Πέφτοντας δολοφονημένος, μετά 17 χρόνια εξορία, τον Αύγουστο του 3, από τους σοβιετικούς (Μπρέζνιεφ, κλπ.) και έλληνες (Φλωράκη, κλπ.) ρεβιζιονιστές, έμεινε γιο. πάντα όρθιος. ασυμφιλίωτος και αδιάλλαχτος εχθρός του αντεπαναστατικού χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού, του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, συνεπής στην επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου, στα συμφέροντά του, στην υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού. Έμεινε ως το τέλος ένας πιστός και άξιος μαθητής του μεγάλου Στάλιν, τον οποίο απεριόριστα θαύμαζε, σέβονταν, εκτιμούσε και διδάσκονταν: “ότι πήρα όταν τον γνώρισα από κοντά, μου είναι το πιο ακριβό και πολύτιμο”.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης πέρασε στην ιστορία σαν η μεγαλύτερη επαναστατική ηγετική φυσιογνωμία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και μια από τις εξέχουσες μορφές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Το σημείωμα αυτό δεν είχε σκοπό μια συνολική εκτίμηση της επαναστατικής δράσης - συνεισφοράς του Νίκου Ζαχαριάδη. Πρόθεσή του ήταν να θίξει μόνο ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της επαναστατικής του πολιτικής δράσης-συνεισφοράς, χωρίς καν να αναφέρεται στο υπάρχον πλούσιο Θεωρητικό του έργο (ποιός ξέρει που βρίσκεται εκείνο της εξορίας, αν δεν έχει καταστραφεί, που πρέπει από τους επαναστάτες να μελετηθεί και να εκτιμηθεί.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ-ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

 

1. Άρθρα, Ειδήσεις, Σχόλια από την Ελληνική επικαιρότητα

1

Η παρουσία του Γκλύξμπουργκ μετά από πρόσκληση του Μητσοτάκη

2

1-15/9/1993

3

2

Εκλογές’93: Αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα

3

1-15/10/1993

1,3,4

3

Νέα ωμή επέμβαση των ΕΠΑ στην προεκλογική διαμάχη

3

1-15/10/1993

4

4

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης: Στα πλαίσια αποδοχής του προγράμματος σύγκλισης της ΕΟΚ και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης – Όχι στο «κοινωνικό συμβόλαιο»

4

1-15/11/1993

1,3

5

Το κόμμα της “Πολιτικής Άνοιξης”

4

1-15/11/1993

4

6

Προκλητική δράση αμερικανών πρακτόρων και απαράδεκτη στάση υποταγής της κυβέρνησης

5

15-31/12/1993

1

7

Κρατικός Προϋπολογισμός ’94: καταλήστευση των εργαζομένων – Νέα οξεία επίθεση στο βιοτικό τους επίπεδο – Μεγάλη αύξηση φόρων – Περικοπή κοινωνικών δαπανών

6

1-15/1/1994

1,3

8

Ωμή επέμβαση του ΝΑΤΟ στο στρατό

6

1-15/1/1994

3

9

24ωρη απεργία στην ΑΓΕΤ Ηρακλής

6

1-15/1/1994

3

10

“ΛΕΚΚΑΣ ΑΕ”: 700 εργαζόμενοι στο δρόμο – διαδήλωση στο Υπουργείο Εργασίας

6

1-15/1/1994

3

11

Τερματίστηκε η “αιχμαλωσία” των απολυμένων της ΕΑΣ και των εργαζόμενων της πρωτεύουσας από τους “νοικοκυραίους”

6

1-15/1/1994

3

12

Εισοδηματική πολιτική ’94: στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση

7

15-31/1/1994

1

13

Υποκλοπές: Από τις μόνιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ στους φασιστικούς παρακρατικούς μηχανισμούς των Μητσοτάκη-Μπακογιάννη

7

15-31/1/1994

1,2

14

Το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ: Δολοφονία Βρανόπουλου – “17 Νοέμβρη”

7

15-31/1/1994

1,3

15

Διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας: Παραπέρα μείωση του πραγματικού μισθού

7

15-31/1/1994

3

16

Κ. Μητσοτάκης – Αρχαιοκαπηλία

8

1-15/2/1994

2

17

Κινητοποιήσεις καπνοπαραγωγών κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης

12

1-15/4/1994

1,4

18

Η “περιουσία” των Γλύξμπουργκ και στάση των πολιτικών κομμάτων – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση της “βασιλικής” περιουσίας

13

15-30/4/1994

1,4

19

Τα ναρκωτικά, μεγάλη μάστιγα που στρέφεται ενάντια στη νεολαία

13

15-30/4/1994

4

20

Ενάντια στην ΕΟΚ – Αντιδραστική ένωση των Δυτικοευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η ψήφος δεν εμποδίζει τις επιθέσεις των ΕΟΚικών μονοπωλίων ενάντια στη εργατική τάξη ούτε στις επιθέσεις σε βάρος της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Μαζική πάλη των εργαζομένων κατά της ΕΟΚ και για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

14-15

1-31/5/1994

1,3,4

21

Ταξίδι Α. Παπανδρέου στις ΕΠΑ: επιβεβαίωση της στροφής προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό - σε ρόλο πλασιέ του αμερικάνικου κεφαλαίου στα Βαλκάνια.

14-15

1-31/5/1994

1,5

22

Ναρκωτικά – ο σύγχρονος Μινώταυρος που καταβροχθίζει τους νέους και τις νέες

14-15

1-31/5/1994

4

23

Φιλική συνάντηση αγωνιστών και συμπολεμιστών

14-15

1-31/5/1994

5

24

Υποκλοπές: νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την σύσταση και καθοδήγηση φασιστικού-παρακρατικού μηχανισμού από Μητσοτάκη-Μπακογιάννη

14-15

1-31/5/1994

5

25

Ελάφι - Καλαμπάκας: Ξεσηκωμός αγροτών ενάντια σε τσιφλικάδες

16

1-15/6/ 1994

2

26

Δολοφονική επίθεση σε στελέχη του “Κ”ΚΕ – σοβαρό κρούσμα φασιστικής τρομοκρατίας

17

15-30/6/1994

3

27

Βρικολάκιασε ο φασιστικός νόμος 59/74

17

15-30/6/1994

3

28

Η υπογραφή της νέας συμφωνίας για τη “Φωνή της Αμερικής” – έκφραση υποταγής και δουλοπρέπειας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό

18

15-31/7/1994

1

29

Πειραιάς: Μαχητική αντιφασιστική διαδήλωση της νεολαίας αποδοκιμασίας ιταλών φασιστών

19

15-31/8/1994

1

30

Ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ: Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής - Άγρια λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων

21

16-30/9/1994

1

31

Τα ναρκωτικά – μάστιγα και ανοικτή πληγή της κοινωνίας μας

22-23

1-30/10/1994

4

32

Απεργία των εργαζομένων στο βιβλιοπωλείο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»

22-23

1-30/10/1994

6

33

Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές

24

1-15/11/1994

1,4

34

Οι πρόσφατες πλημμύρες και η έλλειψη επαρκών δικτύων για την διοχέτευση των βρόχινων νερών

24

1-15/11/1994

4

35

Οι εργαζόμενοι μόνο με μαχητικές κινητοποιήσεις και απεργίες μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους

25

15-30/11/1994

1

36

Επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός η αποστολή ελληνικού στρατού στη Βοσνία - Ούτε ένας έλληνας στρατιώτης σ’ άλλη χώρα

26

1-31/12/1994

1

37

Ο χρόνος που έφυγε – Ο χρόνος που έρχεται: Η κατάσταση των εργαζομένων χειροτερεύει τα προβλήματα επιδεινώνονται

27

1-15/1/1995

1

38

Αναστολή δίωξης για το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ και τις υποκλοπές Μητσοτάκη

27

1-15/1/1995

1

39

Οι εκλογές και η εκλογή προέδρου δημοκρατίας δε λύνουν κανένα πρόβλημα - Η εκλογολαγνία – προεδρολογία – ηθικολογία παραπλανούν το λαό μόνο με το δυνάμωμα του αγώνα η εργατική τάξη μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά της

29

1-15/2/1995

1,4

40

Προκλητικές φασιστικές επιθέσεις - Να αποκρουστεί η φασιστική τρομοκρατία

29

1-15/2/1995

1

41

Η παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης: Προστριβές στην κυβέρνηση – τα παράνομα κυκλώματα παραμένουν στις φυλακές

29

1-15/2/1995

1,4

42

Νίκος Τεμπονέρας: Τιμήθηκε η μνήμη του

29

1-15/2/1995

3,4

43

Επίθεση των ΜΑΤ εναντίων συνταξιούχων. Φασιστικές αγριότητες των ΜΑΤ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου - Οι συνταξιούχοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους

30

15-28/2/1995

1

44

Καπνοπαραγωγοί: Μεγάλα και μαχητικά συλλαλητήρια

30

15-28/2/1995

 

45

Παραμένει στο Α’ νεκροταφείο το μνημείο του Ν. Ζαχαριάδη

30

15-28/2/1995

1,4

46

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σταμάτησαν – τα προβλήματα παραμένουν άλυτα

32

15-31/3/1995

1

47

Μεγάλη οικονομική αφαίμαξη από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

32

15-31/3/1995

4

48

Οι φασίστες συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δολοφονική τρομοκρατία

33

1-15/4/1995

1

49

Οι συνταξιούχοι αγωνίζονται για να επιβιώσουν

33

1-15/4/1995

1

50

Υποτέλεια χωρίς όρια

33

1-15/4/1995

1

51

Η σύλληψη των μελών του «ΜΑΒΗ» -Οι σωβινιστικές παρακρατικές οργανώσεις δρουν προς όφελος των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

33

1-15/4/1995

1,4

52

Μαχητική αντιφασιστική διαδήλωση

36

15-31/5/1995

1

53

Η πληροφόρηση και ο χαρακτήρας της στον καπιταλισμό - Μ.Μ.Ε. – Μέσα Μαζικής Επιβολής της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας

36

15-31/5/1995

3

54

Οι δραστηριότητες των «γνωστών αγνώστων» είναι άλλη μια μορφή κρατικής βίας και τρομοκρατίας

36

15-31/5/1995

4

55

Οι φασίστες δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε

38

15-30/6/1995

4

56

Προκλήσεις Γλύξμπουργκ - Παραλήρημα μοναρχοφασιστών της ΝΔ και «Ριζοσπάστης»

38

15-30/6/1995

4

57

Εμπόριο ναρκωτικών: Μάστιγα για τις λαϊκές μάζες – τεράστια κέρδη για τους εμπόρους

38

15-30/6/1995

4

58

Πορεία διαμαρτυρίας απολυμένων στην Αθήνα κατά της ανεργίας

43

15-30/9/1995

1

59

Βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ ενάντια στους εργάτες της Ζώνης

44

1-15/10/1995

1

60

Μαζικές δίκες και καταδίκες αγροτών

45

15-31/10/1995

4

61

Μεγάλη διαδήλωση συνταξιούχων

46

1-15/11/1995

1

62

Οι δίκαιοι αγώνες των αγροτών και η κατασυκοφάντηση τους

47

15-30/11/1995

1,4

63

Τα γεγονότα στις φυλακές Κορυδαλλού και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους φυλακισμένους τοξικομανείς

47

15-30/11/1995

4

64

Όχι στις προκλητικές φασιστικού χαρακτήρα διώξεις πολιτικών ιδεών – επικίνδυνο βάθεμα της φασιστικοποίησης

48

1-31/12/1995

1

65

Τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας - Μισθοφόροι των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών για την καταπίεση των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας

49

1-15/1/1996

1

66

9 δις. το ’96 στα κόμματα - αναγνώριση της προσφοράς στο αστικό σύστημα

50

15-31/1/1996

1

67

Ο καινούργιος χρόνος ήρθε φορτωμένος με πολλά οικονομικά βάρη για το λαό

50

15-31/1/1996

3

68

Η κρίση στο Αιγαίο, οι τοπικοί πόλεμοι και η στάση των κομμουνιστών

51

1-15/2/1996

1,2

69

Ο νέος πρωθυπουργός ένθερμος υποστηριχτής της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής

51

1-15/2/1996

1

70

Βάρβαρη επίθεση αστυνομίας σε τσιγγάνους - η βαρβαρότητα, ο φασισμός και ο ρατσισμός αισθητός ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο

52

15-28/2/1996

1,4

71

Δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων

52

15-28/2/1996

1

72

Τα πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά που φέρνει μαζί του το 1996

53

1-15/3/1996

1,4

73

Εργατικά ατυχήματα ή δολοφονίες εργατών;

54

15-31/3/1996

3

74

Ανυπεράσπιστη η νεολαία μας από τη μάστιγα των ναρκωτικών

56

15-30/4/1996

3

75

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Σημίτη στις ΕΠΑ

56

15-30/4/1996

4

76

Λιτότητα για το λαό, κέρδη για το κεφάλαιο

57

1-15/5/1996

1,2

77

Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται για τον ΟΤΕ

57

1-15/5/1996

4

78

Συνταξιούχοι: Μαχητικές κινητοποιήσεις – κατάληψη του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών

58

15-31/5/1996

1

79

Όχι στην αποφυλάκιση των φασιστών εγκληματιών πραξικοπηματιών

58

15-31/5/1996

1

80

“Βιομηχανία” τρομοκρατικών δικών σε βάρος αγροτών

59

1-15/6/1996

1

81

Συνεχής αύξηση του τζόγου τα 3 τελευταία χρόνια

59

1-15/6/1996

1

82

Το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

61

1-15/7/1996

1

83

Διπλασιάστηκαν οι χρήστες ναρκωτικών στη χώρα μας

61

1-15/7/1996

3

84

Το μοίρασμα της πίττας “…και τα σκυλιά χορτάτα”

62

15-31/7/1996

1,2

85

Αστικές φλυαρίες περί “ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης”

62

15-31/7/1996

2

86

Συνεχίζονται οι επιθέσεις της κυβέρνησης στο βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων – Πρόωρες εκλογές;

62

15-31/7/1996

1,2

87

Πρόωρες Εκλογές: δε λύνουν κανένα από τα προβλήματα του λαού

63

1-31/8/1996

1,4

2. Άρθρα, Ειδήσεις, Σχόλια από την διεθνή επικαιρότητα

1

8 Μάρτη – διεθνής ημέρα της γυναίκας

10

1-15/3/1994

2

2

35 πόλεμοι διεξάγονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη μας

30

15-28/2/1995

4

3

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

31

1-15/3/1995

2

4

Διεθνής αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο κατά του φασισμού τουρκικό και κουρδικό λαό

35

1-15/5/1995

3

5

Διάσκεψη κορυφής των ιμπεριαλιστών Αμερικής-Ευρώπης στην Αίγυπτο με σκοπό την επιβολή και παγίωση της “ειρήνης” στη Μέση Ανατολή

54

15-31/3/1996

1

6

Η αφύσικη εκτροφή των αγελάδων σχετίζεται στενά με την απληστία του κέρδους

56

15-30/4/1996

3

7

ΟΗΕ: για το νερό οι πόλεμοι στον 21ο αιώνα - αναπόφευκτοι οι πόλεμοι στον καπιταλισμό

56

15-30/4/1996

4

8

30 πόλεμοι το ’95 συγκλόνισαν τον πλανήτη μας

60

15-30/6/ 1996

4

9

Υπερθέρμανση του πλανήτη – ρύπανση του περιβάλλοντος

62

15-31/7/1996

2

-Αμερική

10

Η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – Συμβιβασμοί και συγκρούσεις

8

1-15/2/1994

1,4

11

Μεξικό: Οι “Ζαπατίστας” απορρίπτουν τις κυβερνητικές προτάσεις

17

15-30/6/ 1994

1

12

Όξυνση στις σχέσεις Κούβας - ΕΠΑ: Λαός και κυβέρνηση αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία

19

15-31/8/1994

1

13

Φασιστικές βαρβαρότητες της χούντας της Αργεντινής

32

15-31/3/1995

4

14

Προκλήσεις και απειλές των ΕΠΑ ενάντια στην Κούβα

53

1-15/3/1996

1

15

Ανακοίνωση τύπου του υπουργού των εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας

53

1-15/3/1996

4

16

Δωρεάν ανθρωπιστική βοήθεια προοριζόμενη για την Κούβα κατασχέθηκε από τις ΕΠΑ

56

15-30/4/1996

4

17

Το 20% των αμερικανών κατά 44% πιο πλούσιοι το 1968-94

62

15-31/7/1996

4

-Ασία

18

Σύγκρουση Κούρδων κομμουνιστών ανταρτών με τον τούρκικο στρατό – 13 σύντροφοι του TDKP σκοτώθηκαν

7

15-31/1/1994

4

19

Σφαγή εν ψυχρώ των παλαιστινίων στο Τέμενος της Χεβρώνας

9

15-28/2/1994

4

20

Ο παλαιστινιακός λαός με γυμνά χέρια και πέτρες μάχεται για τη λευτεριά της πατρίδας του

10

1-15/3/1994

4

21

Κουρδιστάν: Ο λαός αγωνίζεται για την εθνική του ανεξαρτησία

11

15-31/3/1994

1

22

Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας: απειλές και εκβιασμοί από τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές

16

1-15/6/ 1994

1,2

23

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας στο στόχαστρο της παγκόσμιας αντίδρασης του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

17

15-30/6/ 1994

3

24

Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας: ο λαός θρηνεί τον ηγέτη του Κιμ Ιλ Σουνγκ που πέθανε στις 8 Ιούλη

18

15-31/7/1994

4

25

Στρατιωτική επέμβαση των ΕΠΑ στην Αϊτή - Έξω τα αμερικάνικα στρατεύματα από την Αϊτή

21

16-30/9/1994

1

26

Επικίνδυνες βιαιότητες του PKK εναντίον μελών και οπαδών του TDKP

21

16-30/9/1994

1,4

27

Γενοκτονία στο Κουρδιστάν: Κάτω η φασιστική δικτατορία της Τουρκίας

22-23

1-30/10/1994

1,3

28

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προετοιμάζει νέα πολεμική κρίση στον Περσικό Κόλπο

22-23

1-30/10/1994

1

29

Βόρεια Κορέα: Προκλητική παραβίαση του εναέριου χώρου από αμερικάνικο κατασκοπευτικό ελικόπτερο

26

1-31/12/1994

1

30

Το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Συρία - Ιορδανία: Για την εδραίωση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης

27

1-15/1/1995

4

31

Η θαρραλέα στάση του τούρκου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ

28

15-31/1/1995

2

32

Αντιφασιστική πορεία αλληλεγγύης προς τον Κουρδικό και Τουρκικό λαό

32

15-31/3/1995

1,4

33

Στοιχεία από την έκθεση του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 12/9/1980 μέχρι 1994 για τα εγκλήματα και το μέγεθος της καταπίεσης του κουρδικού και τουρκικού λαού από το φασιστικό καθεστώς

33

1-15/4/1995

4

34

Ελληνο-αλβανικές σχέσεις: θετική βελτίωση

33

1-15/4/1995

4

35

Ο κουρδικός λαός αγωνίζεται για την εθνική του απελευθέρωση

33

1-15/4/1995

4

36

Πρωτομαγιά ’95 στην πόλη των ανθρακωρύχων το Zongulak της Τουρκίας

35

1-15/5/1995

3

37

Τουρκία: Στις 7/6/95 εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της προοδευτικής δημοκρατικής τουρκικής εφημερίδας “EVRENSEL”

38

15-30/6/ 1995

4

38

Νότια Κορέα: Μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών – συγκρούσεις με την αστυνομία στη Σεούλ και σε άλλες πόλεις

43

15-30/9/1995

4

39

Η φασιστική κυβέρνηση της Τουρκίας κατά του τύπου

45

15-31/10/1995

4

40

Η φασιστική διχτατορία της Τουρκίας: έξω εισβολές και απειλές των γειτονικών χωρών, μέσα δολοφονίες και γενοκτονίες

50

15-31/1/1996

4

41

Έντονες διπλωματικές δραστηριότητες των αμερικάνων ιμπεριαλιστών για την εδραίωση της “ειρήνης” στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή μας

52

15-28/2/1996

4

42

Καταδίκη του τούρκου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ

53

1-15/3/1996

1

43

Σφαγή αμάχων στο Λίβανο από το σιωνιστικό Ισραήλ

57

1-15/5/1996

4

44

Τουρκία: Το Κόμμα Εργασίας δημιουργήθηκε μέσα στον αγώνα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων

58

15-31/5/1996

3

45

Η φασιστική δικτατορία της Τουρκίας συνεχίζει τις γενοκτονίες, το βομβαρδισμό των χωριών, τα βασανιστήρια, τις συλλήψεις

61

1-15/7/1996

4

46

Έληξε με νίκη η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία

62

15-31/7/1996

1

47

Η κατάσταση μετά την απελευθέρωση στις χώρες των λαϊκών δημοκρατιών 1945-1952

62

15-31/7/1996

3,4

-Αφρική

48

Άμεση ανάκληση του στρατιωτικού σώματος από τη Σομαλία απαιτεί ο λαός

3

1-15/10/1993

1

49

Νίκη του Νοτιοαφρικάνικου λαού. (Αναδημοσίευση από την EMEGIN SESI (15.5.1994). Εφημερίδα εξωτερικού του TDKP)

14-15

1-31/5/1994

6

50

Ρουάντα: Στρατιωτική επέμβαση των γάλλων ιμπεριαλιστών

17

15-30/6/ 1994

1

51

Απαγχονισμός συγγραφέα και οχτώ συντρόφων του από την χουντο-φασιστική κυβέρνηση της Νιγηρίας

48

1-31/12/1995

1

-Ευρώπη

52

Η βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης – Μια σωβινιστική, τυχοδιωκτική και επικίνδυνη πολιτική στην υπηρεσία των σχεδίων των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην περιοχή

2

1-15/9/1993

1

53

Το φασιστικό καθεστώς Γιέλτσιν

3

1-15/10/1993

1,2

54

Ενάντια στην επίσκεψη του Μ. Γκορμπατσώφ - από την δράση της “Επιτροπής Στάλιν”

3

1-15/10/1993

3

55

Η επίσκεψη του Μ. Γκορμπατσώφ στην χώρα μας

3

1-15/10/1993

4

56

Η πρώην Σοβιετική Ένωση επικεντρώνει τα πυρά του διεθνούς κεφαλαίου

4

1-15/11/1993

3

57

Μύθος η “ενωμένη δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη” και η “Ευρώπη της ευημερίας” – Έξαρση του φασισμού-ρατσισμού-νεοναζισμού-σωβινισμού – “Λευκή Βίβλος”: η σφοδρή επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων

5

15-31/12/1993

1,4

58

GATT: Συμφωνία-συμβιβασμός προς όφελος των ΕΠΑ

6

1-15/1/1994

4

59

Η Βοσνία κα τα Βαλκάνια επίκεντρο διαμάχης και σύγκρουσης των ιμπεριαλιστών και πεδίο πολεμικών συρράξεων – Όχι στον βομβαρδισμό της Βοσνίας

8

1-15/2/1994

1

60

Η σημερινή τραγωδία της Αλβανίας

8

1-15/2/1994

4

61

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια

     

62

Δυναμώνουν οι πιέσεις των ευρωπαίων και αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα

9

15-28/2/1994

1,4

63

Τσεχία: η σημερινή κατάσταση πληθωρισμός-ανεργία- εγκληματικότητα (ανταπόκριση)

9

15-28/2/1994

4

64

Επιδεινώνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια

10

1-15/3/1994

1

65

Άμεση άρση του εμπάργκο κατά του σερβικού λαού απαιτεί ο λαός μας

10

1-15/3/1994

1,4

66

Συνεχίζονται οι ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα – αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας μας

10

1-15/3/1994

1

67

Όχι στον τυχοδιωκτισμό της αστικής τάξης και το επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά του πολέμου – κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορά μας – Έξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια – Όχι τουρκικά στρατεύματα στα Βαλκάνια

11

15-31/3/1994

1

68

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι γερμανοί ιμπεριαλιστές επέβαλαν τη διεύρυνση

11

15-31/3/1994

1,4

69

Οι εθνικιστικές αποσχίσεις γενικά και ειδικά στην πρώην Γιουγκοσλαβία ένα αντιδραστικό – αντεπαναστατικό φαινόμενο

11

15-31/3/1994

2,4

70

Οι Αμερικανο-Νατοϊκοί ιμπεριαλιστές κλιμακώνουν επικίνδυνα τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια – όχι στις δολοφονικές επιδρομές εναντίον της Βοσνίας – υποκινούμενη από τους ιμπεριαλιστές η τεχνητή όξυνση Ελλάδας-Αλβανίας

12

1-15/4/1994

1,2

71

Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια: Ασφυκτικές πιέσεις και επεμβάσεις δέχεται η χώρα μας

12

1-15/4/1994

4

72

Μετατόπιση της Βαλκανικής κρίσης προς το Νότο με επίκεντρο την Ελλάδα – κλιμακώνονται οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών προς τη χώρα μας

13

15-30/4/1994

1,4

73

Ιταλία: κυβέρνηση αντιδραστική – νεοφασιστική

14-15

1-31/5/1994

6

74

Ευρωεκλογές ’94: μαζική αποχή των ευρωπαϊκών λαών – το δυτικο-ευρωπαϊκό προλεταριάτο δε συμβιβάζεται με την “Ενωμένη Ευρώπη” των μονοπωλίων

16

1-15/6/ 1994

1,4

75

Περιοδεία Έβερτ στην Αλβανία – πρόκληση για όξυνση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα

16

1-15/6/ 1994

2

76

Η φασιστική κυβέρνηση Γιέλτσιν τίμησε τα 100χρονα του αποστάτη, προδότη και πράκτορα του ιμπεριαλισμού Ν. Χρουτσώφ

16

1-15/6/ 1994

4

77

Σύνοδος κορυφής των «12» στην Κέρκυρα – Διαμάχες και αδιέξοδα – Ενωμένοι στις επιθέσεις κατά της εργατικής τάξης

17

15-30/6/ 1994

 

78

Ευρωεκλογές ’94: Μαζική αποχή των ευρωπαϊκών λαών (διόρθωση)

17

15-30/6/ 1994

4

79

Αλβανία: Απέραντη χωματερή τοξικών αποβλήτων της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας

17

15-30/6/ 1994

4

80

Ιταλία – επίσκεψη Κλίντον: Εκμετάλλευση των αντιθέσεων της ΕΟΚ για προώθηση των σχεδίων των ΕΠΑ

17

15-30/6/ 1994

4

81

Αλβανία: φασιστικός σκοταδισμός σε δράση

17

15-30/6/ 1994

4

82

Αμείωτη ένταση στο Νότιο τμήμα των Βαλκανίων – Η Ελλάδα σε κλοιό μεγαλύτερης απομόνωσης

18

15-31/7/1994

1,4

83

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές προωθούν επικίνδυνα την αποσταθεροποίηση στα νότια Βαλκάνια με όργανά τους την κυβέρνηση Μπερίσα και τους έλληνες σωβινιστές - «αρραγές εθνικό μέτωπο» - επικίνδυνη και τυχοδιωκτική στροφή.

19

15-31/8/1994

1,4

84

Η Γερμανία διακυβερνά την Ευρώπη

19

15-31/8/1994

4

85

Επικίνδυνη όξυνση Ελλάδας - Αλβανίας -κάτω ο εθνικισμός-σωβινισμός της αλβανικής και ελληνικής αντίδρασης -όχι στις απελάσεις αλβανών εργαζομένων

20

1-15/9/1994

1,2

86

Σύμβαση «Σένγκεν»: Προβλέπει συστηματική παρακολούθηση όλων των λαών της Ευρώπης

22-23

1-30/10/1994

4

87

Ο αλβανικός λαός είπε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα

24

1-15/11/1994

4

88

Να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επιδρομές - Να σταματήσει ο πόλεμος στη Βοσνία

25

15-30/11/1994

1

89

Μεγάλη διαδήλωση του ιταλικού λαού στη Ρώμη ενάντια στη λιτότητα και την περικοπή δαπανών για υγεία και συντάξεις

25

15-30/11/1994

1

90

Νορβηγία: Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

26

1-31/12/1994

4

91

Η σχεδιαζόμενη εκτόπιση της ελληνικής και άλλων γλωσσών από την Ε.Ε. και ο αστικός κοσμοπολιτισμός

27

1-15/1/1995

2

92

Σύνοδος Κορυφής στο Essen: Προώθηση των γερμανικών σχεδίων

27

1-15/1/1995

4

93

Συμφανία «Σένγκεν»: Ηλεκτρονικό φακέλωμα των λαών της ΕΕ - Κατάργηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών

28

15-31/1/1995

1,2

94

Η τελωνειακή ένωση Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απειλές για μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου - Η ΕΕ παραβλέπει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού

31

1-15/3/1995

1,4

95

Αλληλεγγύη στη λαϊκή εξέγερση της Τουρκίας - Κάτω το φασιστικό καθεστώς

31

1-15/3/1995

1

96

Επιστρέφουν οι «κομμουνιστές» στις πρώην ρεβιζιονιστικές χώρες;

31

1-15/3/1995

1,4

97

Οικονομική κρίση – Μάαστριχτ και ο ανταγωνισμός ΕΟΚ – ΕΠΑ – Ιαπωνίας

31

1-15/3/1995

3

98

Παγκόσμια συνάντηση ηγετών στη Δανία - Συζητήσεις για την οικονομική ανισότητα. Συμφώνησαν σ’ ένα κείμενο χωρίς δεσμεύσεις

31

1-15/3/1995

4

99

Νέες επιδρομές των ιμπεριαλιστών – πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τη Βοσνία – έξω τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα από τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τα Βαλκάνια – όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στα τυχοδιωκτικά και φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών

36

15-31/5/1995

1

100

Σχέδια και μυστικές συνομιλίες για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου

36

15-31/5/1995

1,3

101

«Σένγκεν» - Πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό Φακέλωμα - Όχι στην επικύρωσή της από την Βουλή

38

15-30/6/ 1995

4

102

Οι αμερικάνο-ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές βομβαρδίζουν θέσεις των Σέρβων

     

103

Προς προσωρινό συμβιβασμό μαζί τους;

41

15-31/8/1995

1

104

Οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές επαναλαμβάνουν τις πυρηνικές δοκιμές.

42

1-15/9/1995

1,4

105

Πρώην Γιουγκοσλαβία: παρά τη συμφωνία οξύνονται οι αντιθέσεις και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

42

1-15/9/1995

1,4

106

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Δουλικότητα της αστικής τάξης και άμεση πρόσδεση της χώρας στα φιλοπόλεμα σχέδια των ΕΠΑ

43

15-30/9/1995

1

107

Σύνοδος κορυφής της Μαγιόρκας: Συγκρούσεις – αντιπαραθέσεις – όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών για κυριαρχία στην ΕΟΚ

43

15-30/9/1995

4

108

Μαχητικά συλλαλητήρια των αγροτών ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΕΟΚ – κυβέρνησης.

44

1-15/10/1995

1

109

Έξω τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα απ’ τα Βαλκάνια. Κανένας φαντάρος έξω απ’ την Ελλάδα.

44

1-15/10/1995

4

110

Οι αμερικανοΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν μεταφορά στρατού στη Βοσνία.

     

111

Ελληνο-τουρκικές σχέσεις – πιέσεις δια «διευθέτηση» των εκκρεμοτήτων

45

15-31/10/1995

1

112

Αμερικάνοι διπλωμάτες εποπτεύουν την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ

45

15-31/10/1995

1

113

Γερμανοί στρατιώτες στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;

45

15-31/10/1995

1

114

ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα κατοχής στη Βοσνία

48

1-31/12/1995

1

115

Η αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην ΕΕ και στη χώρα μας - προκαλεί ανησυχία στην αστική τάξη

48

1-31/12/1995

2,3

116

Όχι στον πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας υποκινούμενου από τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές με όργανα τους τις κυρίαρχες τάξεις των δύο χωρών

50

15-31/1/1996

1,2

117

Γενοκτονία σε βάρος αγωνιστών από το φασιστικό καθεστώς του Μπερίσα

51

1-15/2/1996

4

118

10 δισ. δολλάρια στη Ρωσία με πλήρη “δέσμευση” από το ΔΝΤ

52

15-28/2/1996

4

119

Πόλεμος στη Βοσνία: νεκροί: 278.000, πρόσφυγες: 1.250.000

56

15-30/4/1996

4

120

Αλβανία: όργιο βίας και νοθείας από το φασιστικό καθεστώς Μπερίσια με την υποστήριξη και κάλυψη των ιμπεριαλιστών

58

15-31/5/1996

1

121

Η ιμπεριαλιστική πολιτική προκαλεί αναταραχές στο Αιγαίο

59

1-15/6/ 1996

4

122

ΟΟΣΑ: Η ανεργία στην Ευρώπη 33,5 εκατ. το 1997

59

1-15/6/ 1996

4

123

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

60

15-30/6/ 1996

4

124

Μεγάλη διαδήλωση γερμανών εργαζομένων στη Βόννη (μετάφραση από την Roter Morgen)

61

1-15/7/1996

4

125

Αλβανίδες εκδίδονται με συμβόλαια θανάτου – εμπορεύσιμο είδος ο άνθρωπος στον καπιταλισμό

62

15-31/7/1996

4

126

Ιταλία: μεγαλώνει ο αριθμός των φτωχών

62

15-31/7/1996

4

127

Γερμανία: αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά

62

15-31/7/1996

4

3. Πολεμική-ιδεολογική πάλη-τοποθετήσεις ενάντια στο «Κ»ΚΕ(1956)-σε «αντιχρουστωφικές» οπορτουνιστικές οργανώσεις

1

Φιλογκορμπατσοφική στην πράξη η στάση των ηγετών του “K”KE απέναντι στην επίσκεψη Γκορμπατσώφ

3

1-15/10/1993

3

2

Συκοφάντης και πολέμιος του ΚΚΕ, Στ. Τσαμπή, εφημ. “Ριζοσπάστης”

4

1-15/11/1993

3

3

Η ηγεσία του “Κ”ΚΕ και το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ – σταθερά στο δρόμο της αντεπαναστατικής γραμμής του 20ου συνεδρίου, αλλά και της Γκορμπατσωφικής περεστρόικα

8

1-15/2/1994

2

4

“Ριζοσπάστης” – “πληροφόρηση” & παραπληροφόρηση

13

15-30/4/1994

3,4

5

Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ κατά της παραπομπής Μητσοτάκη για το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ: «Δεν παραπέμπουμε, αλλά και δεν αθωώνουμε»!!!

21

16-30/9/1994

1

6

Ο λόγος της Παπαρήγα στο 20ο Φεστιβάλ της «Κ»ΝΕ: «Υπεράσπιση του σοσιαλισμού» ναι, αλλά ποιού σοσιαλισμού; Δημαγωγία και απάτη

22-23

1-30/10/1994

1,6

7

Ζητήματα του κομμουνιστικού κινήματος και η σιωπή της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ

26

1-31/12/1994

1,3

8

Μήτσος Κατσής: Να αναγνωριστούν τα λάθη και να καταλογιστούν οι ευθύνες

26

1-31/12/1994

3

9

Συνεχίζονται οι κομματικές σχέσεις «Κ»ΚΕ – ΣΚΒ

27

1-15/1/1995

1

10

Ο λόγος Παπαρήγα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας: «Μεταρρυθμίσεις για βαθιές αλλαγές που έρχονται σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα και ανοίγουν την προοπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού» - Ο γνώριμος κλασσικός ρεφορμιστικός δρόμος του Εντ. Μπερνστάιν.

28

15-31/1/1995

1,2

11

«Σύγχρονη Εποχή»: εκδόσεις αντικομμουνιστικού – αντισταλινικού – ρεβιζιονιστικού χαρακτήρα. Κριτική παρουσίαση του βιβλίου του Α. Μ. Γιερόμιν: «Η διαδικασία παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ» (Αθήνα 1994)

28

15-31/1/1995

3,4

12

Οι κομματικές σχέσεις της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ με το ΣΚΒ, ΚΟΔΗΣΟ και «Κ»ΚΡΟ αποκαλύπτουν το ρεφορμιστικό χαρακτήρα της γραμμής του

30

15-28/2/1995

1,2

13

Το αληθινό πρόσωπο της σημερινής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ ή πως ο «μικρός Παττακός της Τασκένδης» θα «φωτίζει τους αγώνες της εργατικής τάξης»

32

15-31/3/1995

1,2

14

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη γεωργία, η ΕΟΚ και η ηγεσία του «Κ»ΚΕ

33

1-15/4/1995

3

15

Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ σταθερά στον αντεπαναστατικό σοσιαλδημοκρατικό δρόμο του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού – στον ίδιο αντισταλινικό – αντικομμουνιστικό δρόμο – ούτε θέλει ούτε μπορεί να καταγγείλει και απορρίψει το χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό

35

1-15/5/1995

1,4

16

«Διάλογος» - ελιγμός της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ για τη διάσωση του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού. Διεθνής συνάντηση των ρεβιζιονιστικών κομμάτων στην Αθήνα – «τονωτική ένεση» στο κλονισμένο κύρος της χρουστσοφικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ

37

1-15/7/1995

1,4

17

Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ σε πιο επικίνδυνο αντισταλινικό – αντικομμουνιστικό δρόμο ή από το χυδαίο αντισταλινισμό του Χρουστσόφ στην πιο εκλεπτυσμένη και επικίνδυνη μορφή του - Οι νέες επιθέσεις της στο σοσιαλιστικό σύστημα της περιόδου Λένιν – Στάλιν, στο Στάλιν και την επαναστατική γραμμή της Γ’ ΚΔ είναι επιθέσεις από τις σοσιαλδημοκρατικές θέσεις του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού

38

15-30/6/ 1995

1,3

18

Ο υποχρεωτικός «διάλογος» - ελιγμός τελείωσε – η αντεπαναστατική σοσιαλδημοκρατική γραμμή του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού μένει και καθοδηγεί την ηγεσία του «Κ»ΚΕ. Ηγεσία του «Κ»ΚΕ: «η συζήτηση και ο διάλογος συνεχίζονται»(!) – «ζήτω ο χρουστσοφικός ρεβιζιονισμός» ή η πολιτική ομηρία των αγωνιστών στο άρμα του χρουστοφικού ρεβιζιονισμού

39

1-31/7/1995

1,4

19

Ο αποπροσανατολιστικός ισχυρισμός της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ για δήθεν «αρνητικές συνέπειες από τη διάλυση της ΚΔ…» - προπέτασμα καπνού για τη διαφύλαξη του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού

40

1-15/8/1995

1

20

Τα «ηρωικά παιδιά» του «Ταρζάν» (Κ. Τσολάκη) σε ρόλο αδίστακτων λασπολόγων

43

15-30/9/1995

2,4

21

Το πρόβλημα του σοσιαλισμού στο κέντρο της σημερινής ιδεολογικής ταξικής πάλης
-Κριτική σε μερικές ρεβιζιονιστικές περί σοσιαλισμού αντιλήψεις των «Κ»ΚΕ – ΚΚΕ(μ-λ) – (μ-λ)ΚΚΕ – ΟΑΚΚΕ – ΕΚΚΕ – ΣΑΚΕ. Οι επιθέσεις των αστών και ρεβιζιονιστών στην αντίληψη του σοσιαλισμού

41

15-31/8/1995

1,4

22

Το πρόβλημα του σοσιαλισμού στο κέντρο της σημερινής ιδεολογικής ταξικής πάλης. Η Μαρξιστική – Λενινιστική Αντίληψη του σοσιαλισμού.

42

1-15/9/1995

1,2

23

Το πρόβλημα του σοσιαλισμού στο κέντρο της σημερινής ιδεολογικής ταξικής πάλης – Κριτική σε μερικές ρεβιζιονιστικές περί σοσιαλισμού αντιλήψεις των «Κ»ΚΕ -ΝΑΡ-ΚΚΕ(μ-λ)-(μ-λ)ΚΚΕ-ΟΑΚΚΕ-ΕΚΚΕ-Α/συνέχεια-ΣΑΚΕ

46

1-15/11/1995

1,3,4

24

Ρωσία: “Κ”ΚΡΟ – αστικο-ρεβιζιονιστικό κόμμα σοσιαλδημοκρατικού τύπου

50

15-31/1/1996

4

25

Οι αντιμαρξιστικές απόψεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ

52

15-28/2/1996

2,3

26

Οι αντιμαρξιστικές απόψεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (συνέχεια από το προηγούμενο)

53

1-15/3/1996

2,3,4

27

Ενόψει του 15ου Συνεδρίου: Υπεράσπιση της ρεβιζιονιστικής χρουτσωφικής ηγεσίας του ΚΚΣΕ

54

15-31/3/1996

1,4

28

Ανεκπλήρωτα μένουν τα μεγάλα οράματα του Ρήγα Φεραίου για τους βαλκανικούς λαούς

54

15-31/3/1996

1

29

Οι αντιμαρξιστικές απόψεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (συνέχεια από το προηγούμενο)

54

15-31/3/1996

2,3

30

Ενόψει του 15ου Συνεδρίου: Δήλωση ηγεσίας του “Κ”ΚΕ στον Άρειο Πάγο (4.10.1974) – μια επαίσχυντη-προκλητική δήλωση υποταγής στο ντόπιο κεφάλαιο, αποκήρυξης και προδοσίας της επανάστασης και των επαναστατικών Αρχών

55

1-15/4/1996

1

31

15ο Συνέδριο του «Κ»ΚΕ: Προκλητική αγνόηση του προσυνεδριακού διαλόγου από τη ρεβιζιονιστική ηγεσία – καμιά καταγγελία-απόρριψη της προδοτικής σοσιαλδημοκρατικής γραμμής του 20ου Συνεδρίου και της “6ης Ολομέλειας” – καμιά καταδίκη-καταγγελία της δήλωσης (’74) υποταγής στο ντόπιο κεφάλαιο

57

1-15/5/1996

1

32

Νέος πολιτικό προσανατολισμός του «Κ»ΚΕ μετά το 15ο Συνέδριο: Οικοδόμηση “μετώπου” – ανάδειξη κυβέρνησης για τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος – Η κρίση συνεχίζεται παρά το Συνέδριο

59

1-15/6/ 1996

1,2

33

Το νέο πρόγραμμα του “Κ”ΚΕ – ένα αντιμαρξιστικό ρεφορμιστικό πρόγραμμα που δε θίγει τα θεμέλια του καπιταλισμού - πιο βαθειά στο σοσιαλδημοκρατικό βούρκο του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού

60

15-30/6/ 1996

1,2,4

34

Τα αστικά και ρεβιζιονιστικά κόμματα δεμένα και εξαρτημένα από το αστικό κράτος και το τραπεζικό κεφάλαιο

60

15-30/6/ 1996

1

35

Νέο πρόγραμμα του «Κ»ΚΕ – μια αντιμαρξιστική σοσιαλδημοκρατική αντίληψη του σοσιαλισμού

61

1-15/7/1996

1,2,3

4. Προκηρύξεις-ανακοινώσεις

1

Συγκροτήθηκε ΚΙΝΗΣΗ για Ενιαίο ΚΚΕ και Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ (1918-1955)

1

15-31/7/1993

1,4

2

Ποιος ο σκοπός μας

1

15-31/7/1993

1,2

3

Ανακοίνωση της Κίνησης για Ενιαίο ΚΚΕ για τη δολοφονία 6 μελών του TDKP-Οργάνωση Κουρδιστάν

3

1-15/10/1993

3

4

Προς την Κεντρική Επιτροπή του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

4

1-15/11/1993

4

5

Ο μόνος δρόμος που οδηγεί στη νίκη είναι ο μαρξισμός-λενινισμός

5

15-31/12/1993

2

6

Να μην πάει χαμένη ούτε μια μέρα

5

15-31/12/1993

2

7

Η επανάσταση του 1821 και τα οράματα του Ρήγα Φεραίου

11

15-31/3/1994

2

8

Πρέπει ή όχι να συμμετέχουν οι αντιφασίστες και οι κομμουνιστές στα συλλαλητήρια που οργανώνονται από διάφορους φορείς αλλά και από εθνικιστικούς-σωβινιστικούς κύκλους;

12

1-15/4/1994

1

9

Σύσκεψη των μελών της «Κίνησης για ενιαίο ΚΚΕ»

14-15

1-31/5/1994

2

10

Η φιλοσοφία του Υλισμού και ο Μαρξισμός

17

15-30/6/ 1994

2

11

Η ορθότητα της Σταλινικής στρατιωτικής επιστήμης και τέχνης

18

15-31/7/1994

3

12

Οικονομικές ενισχύσεις και συνδρομές

19

15-31/8/1994

3

13

Η αναγκαιότητα του Επαναστατικού Κόμματος Νέου Τύπου - Μ’ αφορμή τα 76 χρόνια του ΚΚΕ(1918-56)

25

15-30/11/1994

2

14

Αστικός Κοσμοπολιτισμός

27

1-15/1/1995

2

15

Ο διάλογος είναι μπορετός αν υπάρχει θέληση

28

15-31/1/1995

1

16

Διαμαρτυρία – καταγγελία ενάντια στο PKK για απειλές και ξυλοδαρμούς σε βάρος άλλων κουρδικών – τουρκικών αντιφασιστικών οργανώσεων στη χώρα μας

29

1-15/2/1995

4

17

Ζήτω η 1η Μάη – μέρα αλληλεγγύης του διεθνούς προλεταριάτου και πάλης των εργατών κατά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό

34

15-30/4/1995

1

18

Τρομοκρατία: μέσο στη διάθεση των ιμπεριαλιστών και αστών για την πραγματοποίηση των πολιτικών τους σκοπών και επιδιώξεων

36

15-31/5/1995

4

19

Χρουστσοφικός ρεβιζιονισμός ή Μαρξισμός – Λενινισμός – Σταλινισμός.

37

1-15/7/1995

1

20

«Το ειρηνικό πέρασμα» των ρεβιζιονιστών στο σοσιαλισμό:

37

1-15/7/1995

3

21

α) Στο δρόμο του Καούτσκυ

37

1-15/7/1995

3

22

β) Η διαστρέβλωση του Λένιν

37

1-15/7/1995

3

23

γ) Άλλαξαν οι συνθήκες;

37

1-15/7/1995

3,4

24

δ) Το 20ο συνέδριο και η πραγματικότητα

37

1-15/7/1995

4

25

Λευτεριά στον σύντροφο Francisco Caraballo γ.γ. ΚΚ Κολομβίας (μ-λ), δεσμώτη της κολομβιανής αντίδρασης

38

15-30/6/ 1995

2

26

Μαρξισμός – λενινισμός – χρουστσοφικός ρεβιζιονισμός: Δύο διαμετρικά αντίθετες γραμμές

39

1-31/7/1995

3,4

27

Ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση - αναπόφευκτα φαινόμενα και μόνιμοι συνοδοιπόροι του καπιταλισμού

48

1-31/12/1995

2,3

28

Καπιταλιστικός κόσμος: “παράδεισος” εγκλημάτων σε βάρος των παιδιών

48

1-31/12/1995

3

29

Ο δρόμος είναι ανοιχτός

48

1-31/12/1995

3,4

30

Ανακοίνωση τύπου-καταγγελία της Κίνησης για Ενιαίο ΚΚΕ

49

1-15/1/1996

1

31

Η άγρια δολοφονία του συντρόφου Μετίν Γκοκτεπιέ

49

1-15/1/1996

1

32

Πρωτομαγιά – μέρα μαχητικής αλληλεγγύης του διεθνούς προλεταριάτου και επαναστατικής ταξικής πάλης των εργατών κατά του καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού

56

15-30/4/1996

1

33

Με τις αλλαγές στο ΝΑΤΟ επιδιώκεται η καθυπόταξη και υποδούλωση των λαών

59

1-15/6/ 1996

4

34

Διαχρονικά εγκλήματα του καπιταλιστικού συστήματος:

61

1-15/7/1996

3

35

-αύξηση του ποσοστού της παιδικής εργασίας

61

1-15/7/1996

3

36

-παιδική θνησιμότητα

61

1-15/7/1996

3

37

-απαγωγές και δολοφονίες παιδιών

61

1-15/7/1996

3

38

Ανακοίνωση της Κίνησης για Ενιαίο ΚΚΕ

63

1-31/8/1996

1

5. Ειδήσεις από τη ζωή και τη δράση των Μ/Λ κομμάτων και οργανώσεων

1

Διεθνής Σύσκεψη Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

5

15-31/12/1993

1,3

2

Διεθνής Σύσκεψη: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η διεθνής σύσκεψη μαρξιστικών – λενινιστικών κομμάτων.

19

15-31/8/1994

1

3

Διεθνής αλληλεγγύη: Λευτεριά στο Hamma Hamani

19

15-31/8/1994

1

4

Διεθνής Σύσκεψη των κομμουνιστικών μαρξιστικών – λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων

20

1-15/9/1994

1,4

5

30 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ-Λ Ισημερινού -Πάνω από 3000 γιόρτασαν σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα

20

1-15/9/1994

4

6

Εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ενότητα και Πάλη»

38

15-30/6/1995

2

7

Παρουσίαση του περιοδικού «Ενότητα και πάλη» των Μαρξιστικών – Λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων.

42

1-15/9/1995

4

8

Διεθνής Σύσκεψη Μαρξιστικών – Λενινιστικών Κομμάτων και οργανώσεων-Στο πνεύμα του προλεταριακού διεθνισμού

48

1-31/12/1995

4

9

Τυνησία: Ο σύντροφος Hamma Hamani ελεύθερος

48

1-31/12/1995

1

10

Αθήνα: περιφερειακή συνάντηση μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων

57

1-15/5/1996

1

6. Αναδημοσιεύσεις άρθρων των Μ/Λ κομμάτων και οργανώσεων

1

Ανακοίνωση τύπου της Επαναστατικής Επιτροπής Κουρδιστάν: Σε επίθεση του PKK δολοφονήθηκαν 6 κούρδοι κομμουνιστές

3

1-15/10/ 1993

1

2

Δήλωση της οργάνωσης Κουρδιστάν του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

4

1-15/11/1993

4

3

Δήλωση Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

6

1-15/1/1994

1,4

4

Μεξικό: Ένοπλη εξέγερση των αγροτών στα βήματα του Ε. Ζαπάτα – Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού (Μ-Λ)

7

15-31/1/1994

4

5

ΚΚ Εργατών Γαλλίας: Το 28ο συνέδριο του ΚΚ Γαλλίας

10

1-15/3/1994

3,4

6

6ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά (μ-λ). Απόσπασμα από τα υλικά του συνεδρίου.

14-15

1-31/5/1994

6

7

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας (μ-λ) και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού: Διεθνής αλληλεγγύη – Λευτεριά στο σύντροφο Fracisco Caraballo Γενικό Γραμματέα του ΚΚ Κολομβίας (μ-λ)

18

15-31/7/1994

1

8

Δημοσιεύουμε έκκληση των μαρξιστικών – λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων της σύσκεψης του Ισημερινoύ – έκκληση των κομμουνιστών στους εργάτες και τους λαούς

20

1-15/9/1994

3,4

9

Ανακοίνωση οπαδών του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TDKP)

28

15-31/1/1995

4

10

Χαιρετιστήριο της διεθνούς Πρωτομαγιάτικης Αντιπροσωπείας από Ελλάδα, Αγγλία, Ιρλανδία και Γερμανία

35

1-15/5/1995

3,4

11

Κολομβία: κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λευτεριά στο σ. Francisco Caraballo γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος Κολομβίας (μ-λ)

44

1-15/10//1995

4

12

Ανακοίνωση της Διεθνούς Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

48

1-31/12/1995

4

7. Άρθρα-κείμενα για τους κλασσικούς Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν

1

Αναδημοσίευση αποσπάσματος της προκήρυξης του ΚΚΕ προς το λαό της Ελλάδας για την αναγγελία του θανάτου του Στάλιν (6/3/1953)

10

1-15/3/1994

2

2

Αφιέρωμα στα 124 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 χρόνια από το θάνατο του Β.Ι.Λένιν: Το μονοπάτι του Λένιν του σοβιετικού συγγραφέα Αζάτ Αβλικούλοφ

13

15-30/4/1994

2

3

Λιουντμίλα Οβτσινίκοβα: Η επαγρύπνηση έσωσε τον Στάλιν (πλατιά περίληψη από άρθρο στην “Κομσομολσκαγια Πραβντα”, 14.11.1995)

51

1-15/2/1996

3

8. Αναδημοσιεύσεις άρθρων των κλασσικών Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν-Στάλιν

1

Β.Ι. Λένιν: Για την πάλη των τάξεων, το αστικό κράτος, τη βίαιη επανάσταση, τη συντριβή της αστικής κρατικής μηχανής και τη διχτατορία του προλεταριάτου

7

15-31/1/1994

2

2

Ι.Β.Στάλιν: Η διεθνής ημέρα της γυναίκας

10

1-15/3/1994

2

3

Φ. Ένγκελς: Ομιλία στον τάφο του Καρλ Μαρξ

14-15

1-31/5/1994

2

4

Β. Ι. Λένιν: Οι τρεις πηγές και τα τρία συστατικά μέρη του μαρξισμού

29

1-15/2/1995

2,3

5

Β.Ι. Λένιν: Λόγο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Καρλ Λήμπνεχτ και της Ρόζα Λούξεμπουργκ (σύντομη δημοσιογραφική περίληψη)

30

15-28/2/1995

 

6

Β. Ι. Λένιν: Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι γυναίκες

31

1-15/3/1995

2

7

Ι.Β. Στάλιν: Λόγος στην Ολομέλεια της ΚΚΕ του ΚΚ της ΕΣΣΔ (3/3/1937) (απόσπασμα)

38

15-30/6/ 1995

3

8

Β.Ι. Λένιν: Φ. Ένγκελς (Φθινόπωρο 1895)

40

1-15/8/1995

2,3,4

9

Ι. Β. Στάλιν: Τροτσκισμός ή Λενινισμός;

42

1-15/9/1995

1,3,4

10

Ι.Β. Στάλιν: Τροτσκισμός ή Λενινισμός (συνέχεια από το προηγούμενο)

43

15-30/9/1995

1,2

11

Ι.Β. Στάλιν: Τροτσκισμός ή Λενινισμός (συνέχεια από το προηγούμενο)

44

1-15/10/1995

1,2

12

Ι.Β. Στάλιν: Τροτσκισμός ή Λενινισμός (συνέχεια από το προηγούμενο)

45

15-31/10/1995

1,2

13

Ι.Β. Στάλιν: Τροτσκισμός ή Λενινισμός (συνέχεια από το προηγούμενο)

46

1-15/11/1995

1,2

14

Ι.Β. Στάλιν: Τροτσκισμός ή Λενινισμός (συνέχεια από το προηγούμενο)

47

15-30/11/1995

1,2,3

15

Ι.Β. Λένιν: Καρλ Μαρξ

56

15-30/4/1996

2

9. Άρθρα-κείμενα Ελλήνων κομμουνιστών

1

Δημήτρης Γληνός: Μαρξισμός-Λενινισμός-Σταλινισμός (αναδημοσίευση από «Κομμουνιστική Επιθεώρηση, Ιούνης 1943)

1

15-31/7/1993

2

2

Δημήτρης Γληνός: Η Μαρξιστική-Λενινιστική-Σταλινική κοσμοθεωρία

2

1-15/9/1993

2

3

Γιάννης Καραστάθης: Για όσους έχουν ακόμα αυταπάτες

2

1-15/9/1993

4

4

Γράμμα αναγνώστη «Μια περίεργη διαδήλωση»

3

1-15/10/1993

4

5

Μήτσος Κατσής: Διαστρεβλώσεις και υποκρισίες

4

1-15/11/1993

2

6

Ανδρέας Στάρκος: Για να μαθαίνουμε την αλήθεια, Στάλιν και Ζαχαριάδης

5

15-31/12/1993

3

7

Κώστας Σουμελίδης: Η αποσταλινοποίηση και οι συνέπειες της

21

16-30/9/1994

2

8

Δημήτρης Κατσής: Στο μεγάλο ραντεβού των αντιστασιακών στα Τέμπη

24

1-15/11/1994

2

9

Δημήτρη Βύσσιου: Για τις διώξεις και τον εκτραχυλισμό των ρεβιζιονιστών (απόσπασμα από την «ανοιχτή επιστολή προς τον Μ. Πονομαριόφ»)

32

15-31/3/1995

3

10

Ν. Ζαχαριάδης: για την επέμβαση στο ΚΚΕ και Τσολάκη (απόσπασμα από γράμμα του)

32

15-31/3/1995

2

11

Γράμμα του εξόριστου Σάββα Παλλέ

32

15-31/3/1995

3

12

Ν. Ζαχαριάδης: για τον εθνικό ήρωα Νίκο Μπελογιάννη (43 χρόνια από την εκτέλεσή του)

33

1-15/4/1995

3

13

Γράμμα του Αριστείδη Αντωνιάδη προς τη «Φωνή της Αλήθειας»: Το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και οι επιπτώσεις του για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα

40

1-15/8/1995

4

14

Κώστας Σουμελίδης: Ο βασικότερος παράγοντας ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη είναι ο ρεβιζιονισμός του Χρουστσώφ και των διαδόχων του.

43

15-30/9/1995

1,3

15

28 Οκτώβρη - Γράμμα Ν. Ζαχαριάδη

45

15-31/10/1995

1

16

Γιάννη Β. Καραστάθη: Η αντιλενινιστική εισβολή του Ν. Χρουστσιόφ στο ΚΚΕ (το τελευταίο ακτίφ στελεχών με το σ. Νίκο Ζαχαριάδη στο θέατρο Μου Κι Μι)

47

15-30/11/1995

1,4

17

Γιάννης Β. Καραστάθης: Η ιστορική 5η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ – η τελευταία Ολομέλεια του ενωμένου ΚΚΕ 1918-1955

49

1-15/1/1996

4

18

Γιάννης Β. Καραστάθης: Η ιστορική 5η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ - η τελευταία Ολομέλεια του ενωμένου ΚΚΕ 1918-1955

51

1-15/2/1996

4

19

Φλεβάρης 1956: 40 χρόνια από το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ

     

20

Αποσπάσματα από ομιλία του Ν. Ζαχαριάδη στην Τασκένδη του 1955

52

15-28/2/1996

1,2

21

Δημήτρη Βύσσιου: Τασκένδη 1955-56: συλλήψεις, ανακρίσεις, φυλακίσεις, δίκες-παρωδία και στρατόπεδα συγκέντρωσης

55

1-15/4/1996

1,2,4

22

Γιάννη Καραστάθη: Η κρίση στο ΚΚΕ είναι τεχνητή, γι’ αυτό και είναι αναστρέψιμη – Η ενότητα και η ανασυγκρότηση του κόμματος είναι δυνατή και επιβεβλημένη

58

15-31/5/1996

3,4

23

Κώστα Σουμελίδη: βαριές οι συνέπειες σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού από την αποσταλινοποίηση

60

15-30/6/ 1996

3

10. Αναδημοσιεύσεις άρθρων-κείμενα προλετάριων επαναστατών του Διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος

1

Δυο χρόνια στο Κρεμλίνο: Ανοιχτή επιστολή στο Μ. Γκορμπατσόφ του ποιητή – πολιτικού Μπόρις Ολεϊνικ

25

15-30/11/1994

1,3,4

2

Ενβέρ Χότζα: Το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ – επίσημη διακήρυξη του ρεβιζιονισμού

30

15-28/2/1995

3,4

3

Ενβέρ Χότζα: Το φλερτ του Χρουστσόφ με τον Τίτο και η συμφιλίωσή του με τον τιτοϊκό ρεβιζιονισμό

33

1-15/4/1995

2

4

Ενβέρ Χότζα: Το φλερτ του Χρουστσόφ με τον Τίτο και η συμφιλίωσή του με τον τιτοϊκό ρεβιζιονισμό (συνέχεια από το προηγούμενο)

34

15-30/4/1995

2

5

Ενβέρ Χότζα: Το φλερτ του Χρουστσόφ με τον Τίτο και η συμφιλίωσή του με τον τιτοϊκό ρεβιζιονισμό (συνέχεια από το προηγούμενο)

35

1-15/5/1995

2

6

Ενβέρ Χότζα: Το φλερτ του Χρουστσόφ με τον Τίτο και η συμφιλίωσή του με τον τιτοϊκό ρεβιζιονισμό (συνέχεια από το προηγούμενο)

36

15-31/5/1995

2

7

Ενβέρ Χότζα: Το φλερτ του Χρουστσόφ με τον Τίτο και η συμφιλίωσή του με τον τιτοϊκό ρεβιζιονισμό (συνέχεια από το προηγούμενο)

37

1-15/7/1995

2

11. Συνεντεύξεις

1

Ο Κουρδικός λαός αγωνίζεται για την απελευθέρωση – Συνέντευξη με εκπρόσωπο της Επαναστατικής Επιτροπής Κουρδιστάν που οργανωτικά ανήκει στο TDKP

12

1-15/4/1994

4

2

Η προσωρινή ήττα του Σοσιαλισμού, το αδιέξοδο του ιμπεριαλιστικού συστήματος και οι προοπτικές του Σοσιαλισμού [Πρώτο μέρος συνέντευξης (Νοέμβρης 1993) εκπροσώπου της ΚΕ του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TDKP)]

22-23

1-30/10/1994

2,3

3

Συνέντευξη με μέλος του Γραφείου της Κίνησης για Ενιαίο ΚΚΕ

49

1-15/1/1996

2

4

Αλβανία: Συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας (συνεχίζεται)

57

1-15/5/1996

4

5

Αλβανία: Συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας (συνέχεια από το προηγούμενο)

58

15-31/5/1996

4

12. Ιστορία του Ελληνικού Εργατικού και απελευθερωτικού κινήματος-ΚΚΕ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ, ΕΑ, ΔΣΕ.

1

Το ΟΧΙ του λαού στους Ιταλούς φασίστες επιδρομείς. Τιμώντας την αντιφασιστική επέτειο αναδημοσιεύουμε το ιστορικό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη

4

1-15/11/1993

1

2

Ωροπός – Πρέβεζας: Μνημείο στον άγνωστο Αντάρτη του ΕΛΑΣ και ΔΣΕ

6

1-15/1/1994

3

3

Ύμνος της ΕΠΟΝ

9

15-28/2/1994

2

4

Μακρόνησος - 46 χρόνια από το μεγάλο έγκλημα του μοναρχοφασισμού

11

15-31/3/1994

2

5

Αποσπάσματα από την απολογία του Ν. Μπελογιάννη στο μοναρχοφασιστικό στρατοδικείο. Ο πατριωτισμός ενός κόμματος κρίνεται όταν κινδυνεύει η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της πατρίδας

12

1-15/4/1994

2

6

Από την ιστορία των θηριωδιών του φασισμού (Καταστροφή Δίστομου – Εκτέλεση κομμουνιστών στο Κούρνοβο)

17

15-30/6/ 1994

2

7

Γιάννης Β. Καραστάθης: 46 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ στο Γράμμο (20-21.8.1948)

19

15-31/8/1994

2,4

8

Δημήτρης Κατσής: 45 χρόνια από την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στράτου Ελλάδας (ΔΣΕ). Αναμνήσεις από την πρώτη άφιξη των μαχητών του ΔΣΕ στην Τασκέντη

20

1-15/9/1994

1,2

9

Τέμπη: Τιμήθηκαν οι ήρωες μπουρλοτιέρηδες

21

16-30/9/1994

2

10

Γιάννης Β. Καραστάθης: 45 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ - Αιτίες της στρατιωτικής ήττας

21

16-30/9/1994

3,4

11

Μεζούρλο – Λάρισας: Εκδήλωση στη μνήμη των εκτελεσμένων από το μοναρχοφασιστικό κράτος

21

16-30/9/1994

4

12

28 Οχτώβρη 1940: το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στους Ιταλούς φασίστες επιδρομείς

22-23

1-30/10/1994

4

13

Νίκος Ζαχαριάδης: Γράμμα προς τον ελληνικό λαό

22-23

1-30/10/1994

4

14

Γιάννης Β. Καραστάθης: 45 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ - Αιτίες της στρατιωτικής ήττας (συνέχεια από το προηγούμενο φύλλο)

22-23

1-30/10/1994

5

15

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δημήτρη Κατσή «Ημερολόγιο ενός αντάρτη» τόμος 3ος

24

1-15/11/1994

4

16

Ο Δεκέμβρης του ’44: Ο λαός μας: ηρωικά αντιστάθηκε στην ωμή επέμβαση των άγγλων ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά της χώρας μας. Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία πολέμησε για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας της χώρας και για την κοινωνική του απελευθέρωση.

26

1-31/12/1994

2

17

Μενέλαος Μούστος (Δαφνής): Νιάλα (απόσπασμα)

34

15-30/4/1995

3,4

18

Ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης

40

1-15/8/1995

4

19

Μενέλαος Μούστος (Δαφνής): Νιάλα (απόσπασμα)

45

15-31/10/1995

3,4

20

Ε.Π.Ο.Ν.- Το μεγαλείο που γνώρισε η ιστορία μας

52

15-28/2/1996

3

21

Το παιδομάζωμα μοναρχοφασισμού-αστικής τάξης

58

15-31/5/1996

2

22

7η συνάντηση πρώην πολιτικών προσφύγων ανταρτών του ΔΣΕ στο Ροδοχώρι Νάουσας

62

15-31/7/1996

2

23

50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

63

1-31/8/1996

1,2,3

24

Όρκος του Αντάρτη του ΔΣΕ

63

1-31/8/1996

2

25

Ο αγώνας του ΔΣΕ και οι ρεβιζιονιστές του “K”KE

63

1-31/8/1996

2,4

26

Γιάννη Καραστάθη: Τελευταία μέρα στο Γράμμο (16 ώρες μέσα στον πύρινο κλοιό)

63

1-31/8/1996

3,4

13. Ιστορία από την πάλη των Ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στο χρουστωφικό ρεβιζιονισμό

1

Νίκος Ζαχαριάδης – 20 χρόνια από το θάνατο-δολοφονία του στη Σιβηρία: «Ιστορική αλήθεια» η δεύτερη εκδοχή της KGB περί «αυτοκτονίας»; Η ένοχη σιωπή της ρεβιζιονιστική ομάδας των Φλωράκη-Τσολάκη-Καλούδη-Κουκούλου

2

1-15/9/1993

3

2

Από την πάλη των ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στον χρουστωφικό ρεβιζιονισμό

3

1-15/10/1993

2

3

Αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις διαγραφές στο ΚΚΕ μετά το ’56

4

1-15/11/1993

2,3

4

Από την ιστορία πάλης των Ελλήνων Κομμουνιστών ενάντια στον Χρουτσιοφικό ρεβιζιονισμό

6

1-15/1/1994

2

5

Δημήτρη Κ. Βύσσιου: Η επέμβαση των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ – Τα γεγονότα της Τασκένδης

8

1-15/2/1994

1,3,4

6

Δημήτρη Κ. Βύσσιου: Η επέμβαση των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ – Τα γεγονότα της Τασκένδης (συνέχεια από το προηγούμενο)

9

15-28/2/1994

3

7

Δημήτρη Κ. Βύσσιου: Η επέμβαση των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ – Τα γεγονότα της Τασκένδης (συνέχεια από το προηγούμενο)

10

1-15/3/1994

2

8

Δημήτρης Βύσιος: Η επέμβαση των Χρουτσιοφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ τα γεγονότα της Τασκένδης

11

15-31/3/1994

3

9

Δημήτρης Βύσιος: Η επέμβαση των Χρουτσιοφικών ρεβιζιονιστών - τα γεγονότα της Τασκένδης (συνέχεια από το προηγούμενο)

12

1-15/4/1994

3

10

Δημήτρη Κ. Βύσσιου: Η επέμβαση των Χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ – Τα γεγονότα της Τασκένδης (συνέχεια από το προηγούμενο)

13

15-30/4/1994

3

11

Από την ιστορία της πάλης των ελλήνων κομμουνιστών για την απελευθέρωση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη – «Διαμαρτυρία των ελλήνων κομμουνιστών της Τσεχοσλοβακίας για την απελευθέρωση του Ζαχαριάδη»

19

15-31/8/1994

3,4

12

Στελέχη του ΚΚΕ και του ΔΣΕ που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν από τους Χρουστσώφ – Μπρέζνιεφ και τη διορισμένη ηγεσία του «Κ»ΚΕ στη Σιβηρία εκεί που οι Τσάροι εξόριζαν επαναστάτες και κομμουνιστές

32

15-31/3/1995

3

13

Ένα απ’ τα πολλά γράμματα που δεν τόλμησε ο «Ριζοσπάστης» να δημοσιεύσει (του σ. Απόστολου Δημακόπουλου)

39

1-31/7/1995

2

14

Συνέντευξη της Βέρα Κουζνέτσοβα στην εφημερίδα «Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών» (Μάης 1994)

41

15-31/8/1995

1,3

15

Ιστορική αλήθεια και οι συκοφαντίες των οπορτουνιστών της ΠΚΕ – πρακτόρων του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού – Ο Π. Δανιηλίδης ομολογεί την συνεργασία της ΠΚΕ με τους ρεβιζιονιστές.

41

15-31/8/1995

2

16

Ιστορικό ντοκουμέντο: Από την ιστορία της πάλης των ελλήνων κομμουνιστών κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού (Το Δ, Πράγα, 10.3.1956)

41

15-31/8/1995

3

17

Ιστορικό ντοκουμέντο: Συμπεράσματα και απόφαση των μελών της ΚΟΒ(μ-λ)

41

15-31/8/1995

2

18

Τα γεγονότα της Τασκένδης: 40 χρόνια από την ανοιχτή ωμή επέμβαση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ και από την έναρξη της πάλης κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού

44

1-15/10/1995

1,2,4

19

Ιστορικό ντοκουμέντο: Από την ιστορία της πάλης των ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στο χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό και τα παρακλάδια του: Ανακοίνωση της συνέλευσης της ΚΟΒ(μ-λ) Βραϊλας-Ρουμανίας.

44

1-15/10/1995

3

20

Ιστορικό ντοκουμέντο: Επιστολή του γραφείου του συντονιστικού οργάνου του ΚΚΕ(μ-λ) στην Τσεχοσλοβακία προς την ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας

46

1-15/11/1995

2,3

21

Τασκένδη Φλεβάρης 1956: 40 χρόνια από τις σκηνοθετημένες τρομοκρατικές δίκες-παρωδία του αποστάτη Χρουτσώφ σε βάρος των ελλήνων κομμουνιστών, ηρωικών ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

55

1-15/4/1996

1

22

Ιστορικό ντοκουμέντο: Δικαστική απόφαση – καταδίκη στο όνομα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν

55

1-15/4/1996

3

23

Γράμμα-καταγγελία του σ. Γιάννη Β. Καραστάθη από την εξορία που αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις μέρες στην Τασκένδη (30/6/ 1962): Οι ιδέες δεν εξοντώνονται με την βία

59

1-15/6/ 1996

3

14. Ιστορία του Διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος (γεγονότα, πρόσωπα)

1

Ο αντιρεβιζιονιστικός αγώνας του KPD στην Αν. Γερμανία την περίοδο 1976-1982

3

1-15/10/1993

4

2

Συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων στη Μόσχα για την επέτειο του Στάλιν

10

1-15/3/1994

2

3

Σχετικά με τις πηγές της νίκης της ΕΣΣΔ στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο (1941-1945) – μ’ αφορμή της 9 Μάη 1945 ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών

16

1-15/6/ 1994

3,4

4

Φασιστική λογοκρισία στο έργο του Ντιμιτρόφ στις πρώην ρεβιζιονιστικές χώρες

18

15-31/7/1994

2

5

Ι. Β. Στάλιν - Σε διάφορες πόλεις της πρώην Σοβ. Ένωσης ο λαός τίμησε τα 115 χρόνια από την γέννησή του

26

1-31/12/1994

1

6

Για το «θάνατο» - δολοφονία του Στάλιν

26

1-31/12/1994

2,4

7

Στάλινγκραντ – σύμβολο ήττας της αντεπανάστασης και του ναζιφασισμού

29

1-15/2/1995

3

8

76 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Καρλ Λήμπκνεχτ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ - Περίπου 100.000 λαού τίμησαν τη μνήμη τους

30

15-28/2/1995

2

9

Πως οι λαοί του κόσμου γνώρισαν την αλήθεια για τη Σοβιετική Ένωση (συνεχίζεται)

57

1-15/5/1996

3

15. Βιογραφίες αγωνιστών, «στη μνήμη τους»

1

Έφυγε απρόσμενα ο σύντροφος Δημήτρης Βύσσιος

6

1-15/1/1994

1

2

Βασίλης Ασπρίδης (1.1.1914 – 24.12.1993) – Ο παλαίμαχος ακροναυπλιώτης κομμουνιστής

6

1-15/1/1994

2

3

Δημήτρης Κ. Βύσσιος (19.5.1916-30.12.1993): Ο αλύγιστος κομμουνιστής που έφυγε

7

15-31/1/1994

3

4

Θάνατος αγωνιστή: Δημήτρης Κόντωρος (Έκτορας)

14-15

1-31/5/1994

2

5

Θάνατος αγωνιστή Θανάσης Κουρούπης (1924 – 16.6.94)

18

15-31/7/1994

3

6

Νίκος Βυθούλκας – κομμουνιστής λαϊκός αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ 1918-55

19

15-31/8/1994

3

7

Δόξα και τιμή στη μνήμη του σ. Rafael Larrea

38

15-30/6/ 1995

2

8

Απόστολος Ε. Τρίγκας (1918-1995)

39

1-31/7/1995

2

9

Κώστας Σκλαβενίτης (1910-1995)

40

1-15/8/1995

2

10

Μετίν Γκοκτεπιέ

50

15-31/1/1996

2

11

Ανδρέας Κωνσταντινίδης (1925-1996)

57

1-15/5/1996

2

12

Μανώλης Ναυπλιώτης

58

15-31/5/1996

2

13

Γιώργος Ελευθεριάδης (23.3.1924-24.2.1996)

59

1-15/6/ 1996

2

16. Ποίηση, λογοτεχνία.

1

Δύο ποιήματα του εξόριστου στη Σιβηρία Στέφανου Οικονόμου, λοχαγού πυροβολικού ΔΣΕ, μέλους της ΚΕ της ΚΟ της 13ης Πολιτείας

32

15-31/3/1995

2

2

Αφήγηση του σ. Β. Σαράντη (Απόσπασμα)

32

15-31/3/1995

3,4

3

Σπύρου Μήλα: «Στην ηγεσία του ΚΚΕ(1995) – για την ιστορία» (ποίημα)

40

1-15/8/1995

3

4

Can Yusel: Για τον Μετίν (ποίημα)

50

15-31/1/1996

2

5

Σπύρος Μηλάς: Του νέου κόσμου χτίστης (μπαλάντα)

51

1-15/2/1996

3

6

Πωλ Ελυάρ: Προσεύχονται οι χήρες και οι μανάδες

63

1-31/8/1996

2

7

Πωλ Ελυάρ: Γυναίκες ηρωίδες

63

1-31/8/1996

2

17. Ιστορικοί επέτειοι

1

Νίκος Ζαχαριάδης – 90 χρόνια από τη γέννησή του

1

15-31/7/1993

3,4

2

Μάχη του Κουρσκ: 50 χρόνια από τη μεγάλη τιτανομαχία

3

1-15/10/1993

2

3

Καρλ Λημπκνεχτ – Ρόζα Λούξεμπουρκ: 75 χρόνια από την άγρια δολοφονία τους

9

15-28/2/1994

2

4

ΕΠΟΝ: 51 χρόνια από την ίδρυση της

9

15-28/2/1994

2

5

Ι.Β. Στάλιν: 41 χρόνια από το θάνατο-δολοφονία του

10

1-15/3/1994

2

6

Νίκος Μπελογιάννης - 42 χρόνια από την εκτέλεσή του.

12

1-15/4/1994

2

7

Καρλ Μαρξ. 176 χρόνια από τη γέννησή του – 111 από το θάνατό του

14-15

1-31/5/1994

2

8

Νίκος Ζαχαριάδης - 91 χρόνια από τη γέννησή του

14-15

1-31/5/1994

5

9

Γκεόργκι Ντιμιτρόφ: 122 χρόνια από τη γέννηση του και 45 από το θάνατο του

18

15-31/7/1994

2

10

Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση: 77 χρόνια από τη νίκη της

24

1-15/11/1994

1,2,3,4

11

Κλέμεντ Γκότβαλντ: Ο μεγάλος τσεχοσλοβάκος κομμουνιστής ηγέτης - 98 χρόνια από τη γέννησή του

26

1-31/12/1994

2

12

Ι. Β. Στάλιν - 115 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου προλετάριου επαναστάτη και κλασσικού του μαρξισμού

27

1-15/1/1995

3,4

13

Ι. Β. Στάλιν – 42 χρόνια από το θάνατο – δολοφονία του μεγάλου καθοδηγητή του παγκόσμιου προλεταριάτου και κλασσικού του μαρξισμού – λενινισμού

31

1-15/3/1995

2

14

47 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία των κρατουμένων στο Μακρονήσι

31

1-15/3/1995

2 3

15

Ζήτω η 1η Μάη – μέρα αλληλεγγύης του διεθνούς προλεταριάτου και πάλης των εργατών κατά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό

34

15-30/4/1995

1

16

50 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη

35

1-15/5/1995

1,4

17

Φρίντριχ Ένγκελς - 100χρόνια από τον θάνατό του

40

1-15/8/1995

2

18

46 χρόνια από την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Ζήτω ο ένοπλος αγώνας του λαού μας (46-49) ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ντόπια αντίδραση.

41

15-31/8/1995

1

19

Νίκος Ζαχαριάδης: 22 χρόνια από την δολοφονία του

41

15-31/8/1995

 

20

37 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή Δημήτρη Κουφάκη από τους έλληνες ρεβιζιονιστές στην Τσεχοσλοβακία

47

15-30/11/1995

2

21

35 χρόνια από τη Δήλωση της Μόσχας του 1960 των 81 Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που σαμποτάρισαν οι χρουτσωφικοί αντεπαναστάτες

47

15-30/11/1995

3

22

Στάλιν ο φλογερός επαναστάτης - 117 χρόνια από τη γέννησή του

49

1-15/1/1996

3

23

Νίκος Τεμπονέρας - 5 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του

50

15-31/1/1996

2

24

Στάλιν ο φλογερός επαναστάτης - 117 χρόνια από τη γέννησή του (συνέχεια από το προηγούμενο)

50

15-31/1/1996

3

25

Β.Ι Λένιν: 72 χρόνια από το θάνατο του

51

1-15/2/1996

3

26

Ι.Β. Στάλιν: 43 χρόνια από το θάνατο-δολοφονία του

53

1-15/3/1996

3

27

125 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα: Τα διδάγματα της όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα

54

15-31/3/1996

4

28

Νίκος Μπελογιάννης – 44 χρόνια από την εκτέλεσή του

55

1-15/4/1996

2

29

Νίκος Ζαχαριάδης - 93 χρόνια από τη γέννηση του 27/4/1903

56

15-30/4/1996

1

30

Μάρτης 1956 – 40 χρόνια από τη χρουτσωφική πραξικοπηματική παρασυναγωγή της “6ης Ολομέλειας”

56

15-30/4/1996

1,3

31

Ι.Β. Λένιν - 126 χρόνια από τη γέννηση του (22 Απρίλη 1870)

56

15-30/4/1996

2

32

9η Μάη – η μεγάλη μέρα της αντιφασιστικής Νίκης

57

1-15/5/1996

2

18. Παιδεία – Νεολαία

1

Η δίκη του δολοφόνου Καλαμπόκα – Οι αλληλοκατηγορίες των μελών της φασιστικής-δολοφονικής συμμορίας – Παραδοχή της δολοφονίας από ΟΝΝΕΔ και ελιγμός για την αθώωση Καλαμπόκα

5

15-31/12/1993

4

2

Δίκη Καλαμπόκα: Ν.Βγενόπουλος: “είδα τον Καλαμπόκα να χτυπά με σιδερένιο λοστάρι το κεφάλι του Τεμπονέρα”

7

15-31/1/1994

4

3

Η δίκη Καλαμπόκα

9

15-28/2/1994

2

4

Η δίκη των μαθητών αναβλήθηκε για τον Απρίλη

9

15-28/2/1994

2

5

Δίκη του δολοφόνου Καλαμπόκα – αυτόπτης μάρτυρας: «ήταν εν ψυχρώ δολοφονία» - εισαγγελέας: «ένοχος ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως», αλλά και ελαφρυντικά, «πρότερου έντιμου βίου» και «μη ύπαρξη ταπεινών ελατηρίων»!!!

12

1-15/4/1994

2

6

Προκλητική για το δημοκρατικό λαό μας η απόφαση του Εφετείου Λάρισας μείωσης της ποινής του στυγερού φασίστα δολοφόνου Γ.Καλαμπόκα – αποφυλάκιση σε 3 χρόνια!!!

16

1-15/6/ 1994

2

7

Λαϊκή Εξέγερση του Πολυτεχνείου - Ανεκπλήρωτα παραμένουν τα οράματα του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία

24

1-15/11/1994

1

8

Όχι στην κατάργηση του γιορτασμού του Πολυτεχνείου και στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου

25

15-30/11/1994

1

9

Προκλητική επιχείρηση κατατρομοκράτησης των μαθητών από την Εισαγγελία

26

1-31/12/1994

4

10

Πανεπιστημιακό άσυλο: Όχι στις μεθοδεύσεις κατάργησής του

30

15-28/2/1995

1

11

Ζήτω η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου – Ποτέ πια φασισμός

46

1-15/11/1995

1

12

22 χρόνια μετά την λαϊκή εξέγερση – προσχεδιασμένη προκλητική κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου

47

15-30/11/1995

1

13

Με αποχή τους από τις εκλογές οι φοιτητές καταδίκασαν την πολιτική πραχτική των αστικο-ρεφορμιστικών κομμάτων

55

1-15/4/1996

4

14

Ξαναδικάζεται ο δολοφόνος Καλαμπόκας

60

15-30/6/1996

4

15

Βερολίνο: «Διεθνές χωριό νεολαίας» - Πανευρωπαϊκή κατασκήνωση Αντιφασιστικής-Αντιιμπεριαλιστικής Νεολαίας

2

1-15/9/1993

1,4