Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Στο μεγάλο ραντεβού των αντιστασιακών στα Τέμπη

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 24, 1-15 Νοέμβρη 1994, σελ. 2

Μαζική και εντυπωσιακή ήταν και φέτος η μεγάλη γιορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτέμβρη στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών αφιερωμένη στα μαζικά σαμποτάζ των γενναίων μπουρλοτιέρηδων του Ολύμπου που έδρασαν σ’ αυτό το χώρο στα χρόνια της ξένης κατοχής 1941-44.

Την ημέρα αυτή, για να τιμήσουν την ηρωική δράση του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου, εδώ στα ιστορικά στενά των Τεμπών κατέφθασαν οργανωμένα από διάφορες περιοχές της χώρας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και από άλλες γωνιές της Ελλάδας, πολυάριθμοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μαχητές του ΔΣΕ, επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, κλπ. Έχει γίνει παράδοση γι ‘ αυτήν την πρωτοπόρα επαναστατική γενιά των παλαίμαχων αγωνιστών και φλογερών πατριωτών της χώρας μας να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο αυτό το μήνα, εδώ στη θρυλική κοιλάδα των Τεμπών, για να γιορτάζουν όλοι μαζί πανηγυρικά αυτή την ιστορική επέτειο, αλλά και να εκφράσουν ακόμα μια φορά τη σταθερή τους πίστη στο δίκαιο αγώνα του λαού μας για λευτεριά και δημοκρατία. Ακόμα, μ ‘ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι, παρά την προωθημένη του ηλικία και τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας σήμερα, σι αντιστασιακοί μένουν σταθερά, πιστοί και συνεπείς στα ίδια ιδανικά, παραμένουν ζωντανοί φορείς των σκοπών της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Είναι αξιοσημείωτο να επισημανθεί ότι, ανάμεσα σε κείνους που πάντα και πρώτοι δίνουν το αγωνιστικό παρόν σ’ αυτή την εκδήλωση είναι οι επιζώντες σαμποταριστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Οι έντονες οργανωτικές προετοιμασίες που προηγούνται από πριν από τις αντίστοιχες Αντιστασιακές Οργανώσεις συνέβαλαν κι αυτή τη φορά, αυτή η μαχητική εκδήλωση να πάρει το μαζικό και γιορταστικό χαρακτήρα που της ταιριάζει.

Για τους επιθυμούντες αντιστασιακούς της Αθήνας που ήθελαν να πάρουν μέρος στην εκδρομή, η κεντρική ΠΕΑΕΑ φρόντισε και εξασφάλισε ειδικό πούλμαν. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδοχή της μονοήμερης εκδρομής, που μας επέτρεψε έγκαιρα να φθάσουμε στον προορισμό μας και άνετα την ίδια βραδιά να επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

Αφετηρία του ξεκινήματος ορίστηκε η Πλατεία Κάνιγγος. Απ ‘ την πρώτη κιόλας στιγμή φάνηκε, ότι οι επιθυμούντες να πάρουν μέρος σ ‘ αυτή τη ευχάριστη εκδρομή είναι πολλοί. Γι ‘ αυτό βλέπουμε τους ασπρομάληδες παλαίμαχους αντιστασιακούς, ακόμα πριν την καθορισμένη ώρα να γεμίζουν αυτό το χώρο. Εδώ γίνονται οι συναντήσεις με τους γνωστούς, ανταλλάσσονται χαιρετισμοί.

Ακόμα από αυτή τη στιγμή διακρίνει κανείς τον αγωνιστικό παλμό των συγκεντρωθέντων. Ωστόσο αυτός ο παλμός γίνεται ιδιαίτερα πιο έντονος αμέσως μετά την επιβίβαση και το ξεκίνημα του πούλμαν. Τα ομαδικά αντιστασιακά τραγούδια που μόλις αρχίζουν δίνουν και παίρνουν, δεν σταματούν σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Στους κάμπους βροντάει το κανόνι και στα βουνά οι κεραυνοί, τρίζουν γκρεμίζονται θρόνοι, νέα ζωή προχωρεί”, “Βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα, μουγκρίζουν τ ‘ Άγραφα, σιέται η στεριά. Στ άρματα στ άρματα εμπρός στον αγώνα για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά!’, “Με το τουφέκι μου στον ώμο, σε πόλεις κάμπους και χωριά, της λευτεριάς ανοίγω δρόμο και στρώνω βάγια και περνά”.

Η φαρδιά ασφαλτόδρομη εθνική οδός, το δροσερό πρωϊνό, οι πολλαπλές ομορφιές της φύσης που περιβάλλουν αυτό το χώρο κάνουν την εκδρομή πιο ευχάριστη, συμβάλλουν με τη σειρά τους ν’ανεβαίνει πιο ψηλά η γενική έντονη επαναστατική διάθεση που επικρατεί.

Η ξεναγός Αθηνά Τσιγκάρη με την υψηλή καλλιτεχνική της ειδίκευση και τις πολλαπλές εμπειρίες από παρόμοιες εκδρομές, με τον τρόπο της συχνά παρεμβαίνει στη διάρκεια της διαδρομής, πετυχαίνει να κάνει αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα ακόμα πιο ευχάριστη. Συχνά δίνει το λόγο στους παρεβρισκόμενους να πουν για τις προσωπικές τους αναμνήσεις απ την Εθνική Αντίσταση. Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου είναι ο πρώτος που ανταποκρίνεται σ ‘ αυτή την έκκληση. Τον ακολουθούν και άλλοι. Όλοι οι ομιλητές καταχειροκροτούνται.

Το αποκορύφωμα των εξαιρετικών εντυπώσεων αυτής της ευχάριστης εκδρομής το νιώσαμε ιδιαίτερα όταν πήραμε τον κατήφορο βαδίζοντας στα στενά σκαλιά και περνώντας απ ‘ την κρεμαστή γέφυρα προκειμένου να βγεις στο σημείο της αναμνηστικής πλάκας που είναι και ο επίσημος χώρος των γιορταστικών εκδηλώσεων. Ακριβώς εδώ γίνονται οι πρώτες συναντήσεις των γνωστών αντιστασιακών, με γνωστούς, φίλους και συμπολεμιστές, αγωνιστές που έζησαν μαζί στην προσφυγιά.

Γι ‘ αυτές τις ηλικίες και γι ‘ αυτή τη γενναία επαναστατική γενιά δεν υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο που Θα μπορούσε να τους προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή που νοιώθουν σε τέτοιες συναντήσεις. Μ ‘ αυτό το πνεύμα σχηματίζουν παρέες, συζητούν φιλικά, φωτογραφίζονται ομαδικά για ενθύμιο.

Τον πρώτο χαιρετισμό προς τους συγκεντρωθέντες απηύθυνε ο εκπρόσωπος

της ΠΕΑΕΑ Λάρισας Γιώργος Φιλιππίδης. Ακολούθησαν και άλλες ομιλίες, καταθέσεις στεφανιών, κλπ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση στο Βήμα του καταξιωμένου αρχιμπουρλοτιέρη της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου). Η ομιλία του συχνά διακόπτονταν από παρατεταμένα χειροκροτήματα. Συγκινητική ήταν η εικόνα που επακολούθησε αμέσως μετά την ομιλία αυτού του θρυλικού μπουρλοτιέρη. Πλήθος παρεβρισκόμενοι ξεχύθηκαν να πάνε να τον ειδούν

Από κοντά, να τον χαιρετήσουν, να τον αγκαλιάσουν, να φωτογραφιστούν μαζί του.

Μήτσος Κατσής

Αγία Βαρβάρα, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: