Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ο αντιρεβιζιονιστικός αγώνας του KPD στην Αν. Γερμανία την περίοδο 1976-1982

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 3, 1-15 Οκτωβρίου 1993, σελ. 4

Μεταξύ άλλων συζητήσεων που έγιναν στο κάμπινγκ, διεθνών νεολαιών (Αντιφασιστι­κών - αντιϊμπεριαλιστικών - νεολαιών Μ-Λ κομμάτων) από τις 23/7/93 - 1/8/93 στο Βερολίνο, ήταν και η αναφορά από συντρόφους του KPD (Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας) του τμήματος της Ανατ. Γερμανίας για τη δράση του κόμματος την περίοδο του Χόνεκερ.

Το τμήμα του KPD στην Ανατολική Γερμανία ήταν παράνομο και ιδρύθηκε το 1976 με μία συνεχή δράση έως το 1982, όπου και εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια του Χόνεκερ.

Το τμήμα αυτό αποτελούνταν από πάρα πολλές κομματικές οργανώσεις, αλλά ήταν οικοδομημένο κατά τέτοιο τρόπο όπου σε κάθε κομματική οργάνωση υπήρχαν 3-5μέλη χωρίς να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις κομματικές οργανώσεις μεταξύ τους.

Η δράση του τμήματος του KPD φαινόταν προς τα έξω με τις παράνομες προκηρύξεις και την παράνομη εφημερίδα του KPD, "ROTER MORGEN", αλλά και με ανοιχτή δράση στα συνδικάτα, που ήταν το μακρύ χέρι του ρεβιζιονιστικού κόμματος.

Επίσης προμηθεύονταν και διακινούσαν παράνομα από την Αλβανική πρεσβεία έργα του Ενβέρ Χότζα και γενικότερα μαρξιστικού περιεχομένου βιβλία.

Τα βιβλία αυτά τα άφηναν σε προσιτά σημεία για τον κόσμο, καθώς και σε σημεία που διακινούνταν ο σοβιετικός στρατός, κάτι που εξόργισε το σοβιετικό στρατιωτικό Διοικητή της περιοχής Μαγδεμβούργου. Επίσης διακινούσαν και μοίραζαν την "Κόκκινη Σημαία" του παράνομου Μ-Λ κόμματος της Πολωνίας στους πολωνούς εργάτες που δούλευαν κατά διαστήματα στην Ανατολική Γερμανία.

Οι θέσεις του τμήματος για το καθεστώς Χόνεκερ φαινόταν γενικότερα στα εξής ζητήματα: - Το καθεστώς είναι σοσιαλφασιστικό - Αμφισβητούσαν την επίσημη προπαγάνδα και έδειχναν με βάση το Μ-Λ την πραγματικότητα - Η άσχημη κατάσταση της Αν. Γερμανίας στην περίοδο αυτή δεν μπορούσε να διορθωθεί με μεταρρυθμίσεις αλλά με επανάσταση - Με αυτήν την έννοια πρέπει να κατανοήσει κανείς και τη θέση για κρατικό καπιταλισμό στην Αν. Γερμανία - Αυτός ο καπιταλισμός δεν έχει να κάνει με τον κλασικό καπιταλισμό αλλά με μία μεταβατική κοινωνία από το σοσιαλισμό στον καπιταλισμό. - Επίσης τονίζονταν ότι αυτή η κοινωνία απέξω διατηρούσε το σοσιαλιστικό της περίβλημα, μέσα όμως οι αντιθέσεις γινόταν έντονες και ειδικότερα σε θέ­ματα δημοκρατίας όπου και κατέρρευσε. Για παράδειγμα οποιαδήποτε πρωτοβουλία πολιτών χαρακτηρίζονταν ως έγκλημα από την επίσημη γραφειοκρατία. - Βέβαια και στο εσωτερικό της χώρας γινόταν λόγος για μαρξισμό - λενινισμό, δικτατορία του προλεταριάτου, κλπ. από την επίσημη προπαγάνδα για να αποπροσανατολίσει, να εγκλωβίσει και να παθητικοποιήσει τις μάζες, ότι όλα πάνε καλά με βάση το Μαρξισμό -Λενινισμό.

Όλα αυτά εξόργισαν το καθεστώς Χόνε­κερ, η μυστική υπηρεσία και οι διάφοροι μηχανισμοί της κινήθηκαν έντονα για να σταματήσουν τη δράση του κόμματος, κάτι που κατάφεραν το 1982.

Αν για παράδειγμα η αστυνομία έβρισκε σ' ένα τηλεφωνικό θάλαμο μια προκήρυξη του KPD παρακολουθούσαν για βδομάδες το θάλαμο για να πιάσουν το "δράστη".

Παλιότερα στην Αν. Γερμανία εμφανίστηκαν διάφορα αντιπολιτευτικά ρεύματα αλλά η δράση του τμήματος του KPD ήταν αυτή που εξόργισε πιο πολύ από κάθε τι άλλο το καθεστώς Χόνεκερ, όπου όπως ειπώθηκε στη διάρκεια των ανακρίσεων ο Χόνε­κερ παραξενεύτηκε για τη δράση αυτή των κομμουνιστών και ζητούσε την παραδειγματική τους τιμωρία. Ορισμένα μέλη του KPD καταδικάστηκαν 8 χρόνια φυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποινές εκείνη την περίοδο για παρόμοια "παραπτώματα" δεν ήταν τόσο υψηλές.

Σήμερα το τμήμα αυτό είναι ενιαίο με το υπόλοιπο κομμάτι του KPD της Δυτικής Γερμανίας όπου εκδίδεται η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "ROTER MORGEN".

Δεν υπάρχουν σχόλια: