Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Μ. ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ

«Φωνή της Αλήθειας», αρ. φυλ. 3, 1-15 Οκτωβρίου 1993, σελ. 3

Από τη δράση της «Επιτροπής Στάλιν»

Η «Επιτροπή Υπεράσπισης της Μνήμης και του Έργου του Στάλιν» τύπωσε και μοίρασε χιλιάδες προκηρύξεις στην Αθήνα με τίτλο «Έξω ο προδότης Γκορμπατσώφ». Στην προκήρυξη ξεσκεπάζονταν ο προδοτικός ρόλος του Γκορμπατσώφ και χαρακτηρίζονταν σαν «ο μεγαλύτερος προδότης όλων των εποχών».

Επίσης τύπωσε εκατοντάδες αφίσες, που κολλήθηκαν στον Πειραιά, στο χώρο του Πάντειου Πανεπιστήμιου και στην Αθήνα.

Στις 14 Σεπτέμβρη (Τρίτη), μέρα επίσκεψης του Γκορμπατσώφ στο Πολυτεχνείο, η "Επιτροπή Στάλιν" οργάνωσε μικρή διαδήλωση που συμμετείχαν 25 περίπου παλαίμαχοι κομμουνιστές, μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Μακρονησιώτες, κλπ», κρατώντας πλακάτ και ένα μεγάλο πονώ με το σύνθημα "Γκορμπατσώφ Νο 1 προδότης της ιστορίας" στα ελληνικά και τα ρώσικα.

Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο Πολυτεχνείο και τους απώθησε ως τη γωνία των οδών Πατησίων-Στουρνάρα (στην κάτω πλευρά της Πατησίων απέναντι από το Πολυτεχνείο, όπου έμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του Γκορμπατσώφ στο Πολυτεχνείο, φωνάζοντας με την ντουντούκα συνθήματα εναντίον του. Για συμμετοχή στη διαδήλωση αυτή, η «Επιτροπή Στάλιν» είχε καλέσει τους αντιστασιακούς που συσπειρώνονται γύρω από το περιοδικό «Ενιαία ΕΑΜικη Εθνική ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», την «Κίνηση για ενιαίο ΕΚΕ», το ΚΚΕ (Μ-Λ), τη ΣΑΚΕ και το (Μ­-Λ) ΚΚΕ. Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν δραστήρια ήταν οι αντιστασιακοί του περιοδικού «Ενιαία ΕΑΜική Εθνική ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» και η «Κίνηση για ενιαίο ΚΚΕ». Η μεν ΣΑΚΕ αρχικά δήλωσε ότι θα πάρει μέρος και μετά δυο μέρες ειδοποίησε ότι δεν θα πάρει μέρος στη διαδήλωση κατά του Γκορμπατσώφ και τελικά δεν πήρε. Το ΚΚΕ (Μ-Λ) και το (Μ-Λ) ΚΚΕ είχαν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στη διαδήλωση και δεν πήγε σ' αυτή ούτε ένας. Οι οργανώσεις αυτές, παρά τα λόγια, κράτησαν στην πράξη την ίδια στάση απέναντι στην επίσκεψη Γκορμπατσώφ, με τους ρεβιζιονιστές ηγέτες του "Κ"ΚΕ, οι οποίοι δε θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και να παρενοχλήσουν την επίσκεψη του προδότη Γκορμπατσώφ στην Ελλάδα.

Ο Γκορμπατσώφ σε συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία" στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μαίρης Πίνη: "Γνωρίζεται ότι οπαδοί του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη σας;" Απάντησε: "Διαμαρτυρήθηκε η Οργάνωση για την αποκατάσταση του Στάλιν και τα χαρτιά που μοίραζαν είχαν τη φωτογραφία του..." ("Ε" 19.9.93).

Δεν υπάρχουν σχόλια: